Semlerova rezidence od Adolfa Loose se otevírá veřejnosti Foto: Petr Polák
Novinky a názory / historie a teorie

Po náročné rekonstrukci se v Plzni konečně otevírá unikátní interiér Semlerovy rezidence od Adolfa Loose

Po několikaleté rekonstrukci se 23. září pro veřejnost otevírá Semlerova rezidence na Klatovské třídě 110 v Plzni. Prodej vstupenek byl již zahájen, a to na dva prohlídkové okruhy: základní a rozšířený.

Adolf Loos Plzeň , 2. 9. 2022

Historický bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových, který je nejvýznamnější částí domu, patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Vznikl na základě konceptu Adolfa Loose a podle projektu Loosova žáka a někdejšího spolupracovníka Heinricha Kulky. Velmi rozsáhlý byt nemá klasická podlaží, ale jednotlivé prostory různých výšek se v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly. Toto řešení, tzv. Raumplan, navazuje na Loosovo pojetí Müllerovy vily v Praze a představuje určité symbolické završení architektovy činnosti v Plzni i Čechách vůbec.

Při prohlídce základního okruhu návštěvníci s průvodcem projdou prostorově nejzajímavější část historického bytu, která nabízí až 15 místností od šaten přes vstupní vestibul až po reprezentační obytnou halu, dále letní a zimní jídelnu a soukromé pokoje rodiny Semlerových. Součástí prohlídky je i schodiště pro personál, hostinský pokoj a kuchyně. V historickém interiéru jsou umístěny dva architektonické modely a fotoalba s historickými snímky rodiny a domu. Návštěvníci mají též možnost prohlédnout si expozici v infocentru.

Foto: Loosovy interiéry prošly velmi důkladnou rekonstrukcí

Rozšířený okruh o délce 110 min. zahrnuje nad rámec základního okruhu promítání pořadu „Trojrozměrný život Adolfa Loose“ a případně na přání i promítání staršího pořadu „Plzní Adolfa Loose provází David Vávra“ (2015), každý v délce přibližně 20 minut; dále tento okruh obsahuje prohlídku expozice „Kabinet plzeňské architektury 1874–1939“ v bývalém pokoji vychovatelky, kde jsou umístěny čtyři architektonické modely, původní psací stůl architekta Karla Lhoty a expozice o vývoji architektury města s promítáním smyček fotografií.

Foto: Semlerova rezidence se nachází v domě na Klatovské třídě, kde má sídlo také Centrum pro výzkum architektury

Vedle historického interiéru má v budově sídlo Centrum pro výzkum architektury, dále je zde návštěvnické centrum, kavárna, prostory pro kulturní akce a školní programy a administrativní zázemí. Semlerova rezidence na Borech je místem historie, objevování a kulturních zážitků, ale může být i komunitním centrem a místem k setkání u kávy. Více informací včetně online vstupenek zde.

  • Projekt: Projektový atelier pro architekturu a pozemní stavby a Veselák+Toman architekti
  • Stavební dozor: D-PLUS PROJEKTOVÁ A INŽENÝRSKÁ
  • Hlavní dodavatel stavby: SILBA-Elstav, Letkov
  • Vybavení interiéru: Design By Hy, KOŽELUHA – ČESKÝ TRUHLÁŘ
  • Grafické řešení: Bušek+Dientsbier
  • Fotograf: Petr Polák
  • autor: Adolf Loos Plzeň *
  • publikováno: * 2. 9. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Plzeň Adolf Loos modernismus

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři