Na místě někdejší venkovní restaurace vznikly dva bytové domy se šedesátkou nových bytů. Navrhlo je studio Kuba & Pilař architekti. V menším z nich je šestnáct bytů. Má tvar vlnovky a kopíruje terén.
Architektura / občanské stavby

Podívejte se na Barrandovské terasy v novém. Už to nebude cíl výletů, vznikly tu luxusní byty

"Češi si pod širým nebem postavili nejkrásnější restauraci v Evropě," napsal australský novinář Sydney Morrell o Barrandovských terasách v roce 1938. Pražané tu tehdy sedávali na funkcionalistických židlích a shlíželi na betonový bazén pod ostrohem. V 90. letech terasy chátraly, v roce 2003 je koupil český podnikatel řeckého původu Michalis Dzikos. Zpočátku měl plán vybudovat tu hotel a zdálo se, že terasy nad řekou třeba zase aspoň nějak ožijí. Vznikly tu ale soukromé byty. Těsně před dokončením měli novináři možnost je navštívit - na podzim se sem už budou stěhovat obyvatelé.

Na místě někdejší venkovní restaurace vznikly dva bytové domy se šedesátkou nových bytů. Navrhlo je studio Kuba & Pilař architekti. V menším z nich je šestnáct bytů. Má tvar vlnovky a kopíruje terén.
Větší dům má čtyřicet pět bytů, má tmavou kovovou fasádu a půdorys lichoběžníku. Podle architektů má kontrastovat s oblou bílou vlnovkou.
Ze staré slávy teras zbyla restaurační budova s patnáctimetrovou vyhlídková věž. Tady byla restaurace, pod střechou kavárna a nahoře svítilo světlo majáku. Navrhl ji v roce 1928 Max Urban, autor urbanismu celé nové čtvrti na barrandovských svazích. Stavba trvala rok a půl, v roce 1929 se už otevíralo. První den přišlo údajně 50 tisíc lidí.
Při rekonstrukci je snaha se co nejvíc přiblížit původní podobě – dbalo se na zachování barevnosti fasády i subtilních profilů okenních rámů, které výraz funkcionalistické stavby do velké míry určují. Autorem projektu rekonstrukce je architekt Ondřej Kukral. Je tu také rozměrné parkoviště; za první republiky bylo mnohem menší, hosté tu pouze vystoupili a šoféři odvezli odstavit automobil na vzdálenější parking. Foto: Matěj Beránek
Někdejší restaurace. Sem se snad vrátí restaurační provoz a doufejme také funkcionalistický interiér. A možná přijde i Hugo Haas. Foto: Matěj Beránek
Nový bytový dům – ten s tmavou fasádou – má uvnitř atrium, byty jsou přístupné z pavlače. Foto: Matěj Beránek
Lodžie černého domu. Výhled je tu na skály a Vltavu, ale také na Barrandovský most, po němž projede 140 tisíc aut denně. Hluk byl podle architektů problém, řešili ho trojitým zasklením oken. Foto: Matěj Beránek
Apartmán v bílé vlnovce. Byty budou mít předzahrádky právě na místě někdejších teras. Foto: Matěj Beránek
Majitel Barrandovských teras Michalis Dzikos vlastní několik budov z předválečné doby, kterým vrátil život a lesk. Cyrilometodějskou záložnu v Brně přetvořil na hotel Grandezza, vilu v Ratboři na hotel Chateau Kotěra, nyní v jeho režii probíhá rekonstrukce obchodního domu Ostravica v Ostravě.
Také budova Barrandovských teras prochází citlivou rekonstrukcí. Jejich venkovní část ale už přístupná nebude. Bylo to přitom oblíbené výletní místo, u venkovních stolů se mohlo posadit až pět set hostů a z Václavského náměstí sem jezdila autobusové linka. Tyhle časy jsou však zřejmě jednou pro vždy pryč.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři