Novinky a názory / zprávy

Papír, nůžky, architektura. Sada kreativních úkolů a her pro děti v karanténě od Foster+Partners

Slavné architektonické studio Foster + Partners z Londýna připravilo sérii her a úkolů pro děti, které kvůli globální pandemii nemohou zasednout ve školních lavicích. Úkoly a hry mají děti nejen zabavit, ale také podnítit jejich kreativitu, zvědavost i motoriku.

Tereza Staňková , 11. 3. 2021

Kvůli přísnému lockdownu vyvolanému pandemií koronaviru tráví rodiny po celém světě mnoho času ve svých domovech. Aby se lidé měli jak zabavit, vznikla celá řada online iniciativ a událostí. Domácí izolace se nevyhla ani dětem, které přestaly na dlouhé měsíce chodit do škol a školek. A právě dětem je věnována sada úkolů a her, kterou od loňského jara pod názvem #architecturefromhome připravuje jedno z nejslavnějších architektonických studií světa – Foster + Partners z Lonýna.

Cílem zábavně-vzdělávacích úkolů je povzbudit děti k vynalézavosti, kreativitě, hře, kreslení, a v konečném důsledku i přemýšlení o architektuře a prostředí měst. Úkoly se týkají konkrétně napíklad modelování papírového mrakodrapu i celého města, kreslení stromů či tvorbě příběhů pomocí fotografií. Každý z úkolů otevírá příležitost osobitému přístupu k jeho řešení a sebevyjádření. Děti by si pak měly samy klást otázky ohledně budov a jejich okolí.

Postavit si můžete třeba papírový mrakodrap

Úkoly a hry jsou zaměřené na děti ve věku 2-12 let s tím, že k jejich řešení je potřeba většinou pouze papír, nůžky, lepidlo a pastelky. Kreativní úlohy nabízejí ovšem několik řešení, takže věk nehraje podstatnou roli. Užít si trochu zábavy a dozvědět se něco nového tak může opravdu každý.

“Snažili jsme se děti zapojit do aktivit, které mohou doplnit jejich domácí výuku.” říká k iniciativě Katy Harris, seniorní partnerka studia Foster + Partners. Pro začátek si stačí vytisknout potřebné šablony a hra může začít.

Výsledky práce můžete pak sdílet na sociálních sítích pod hashtagem #architecturefromhome

Příběhy o budovách a prostoru architekti vypráví i pomocí fotografií a obrázků. Děti tak mohou získat jednoduché tipy a triky k pořizování snímků architektury. Skrze hledáček fotoaparátu nebo telefonu jsou děti vybízeny k prozkoumávání hry světla a stínu a objevování správných kompozic a neobvyklých úhlů pohledů.

Kreativní hravé výzvy sklidily veliký úspěch a architektonické studio Foster + Partners vyzvalo lidi sdílet jejich výsledky na Instagramu pod hashtagem #architecturefromhome. Úkoly jsou vesvětleny v angličtině, takže si děti mohou s pomocí rodičů lépe osvojit také tento cizí jazyk. Seznam úkolů a her ke stažení zdarma najdete zde.

Mezi úkoly najdete třeba i edukativní omalovánky parků

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři