Technologie / IT

BIMx pro prohlížení 3D modelů na iPadu či iPhonu

Včera jsme Vás informovali o vydání nové aplikace pro iPady a iPhony, na které můžete prezentovat své projekty. Dnes se podíváme na tuto revoluční aplikaci blíže.

EARCH.CZ , 7. 10. 2011

Graphisoft BIMx pro ArchiCAD je jedinečný, interaktivní, 3D prezentační nástroj pro architekty, kteří chtějí vytvářet nové standardy pro prezentaci vlastních projektů.

Foto: eArch
Prozkoumejte

BIMx slouží pro vytváření přesvědčivých a srozumitelných prezentací. Díky Graphisoft BIMx a ArchiCADu mohou architekti a projektanti vysvětlit svoje záměry a představy s mnohem větší přesvědčivostí a sdílností než kdykoli dříve.

Navigace ve 3D v reálném čase a navíc funkce jako jsou přitažlivost, zapínání a vypínání vrstev (hladin), průletový mód, rozpoznání možnosti průchodu (zeď/otevřené dveře), přednastavené „procházky“.

Informace o objektech – povrchová úprava, objemy, rozměry a množství – lze zobrazit kliknutím myši. Přesné rozměry lze „odečítat“ během procházení objektem v reálném čase. Virtuální reality se tak stává i pomůckou pro odhad nákladů spojených s realizací projektu.

Foto: eArch
Vysvětlete

BIMx pro snazší vysvětlení projektu. BIMx pracuje se dvěma typy zobrazení: stínované Open-GL (pouze ray-tracing) nebo Global Illumination (i radiozita). Navíc lze přepínat mezi módy zobrazení odstíny šedi, skryté hrany a obrysové kontury, prezentace je tak jednoznačně srozumitelná. Poloha slunce, výška kamery a zorný úhel, stejně jako jas zobrazení a průhlednost jsou parametry, jejichž nastavení dává prezentaci profesionální charakter a jež přispívají ke srozumitelnému vysvětlení návrhu. Díky tomu, že BIMx vytváří 3D za pomoci vestavěného Open-GL renderovacího enginu, dokáže model zobrazit rovněž formou obrysových čar a zvýraznit tak kontrast mezi objekty.

Sdílejte

Foto: eArch
BIMx pro „interaktivní“ konzultace projektu s klienty na vzdálených místech. Vaše záměry dokáže prezentovat a konzultovat virtuálně s každým a to bez nutnosti instalace jakéhokoli programu nebo s požadavkem se naučit ovládat nový software.

Všichni zúčastnění - klienti, konzultanti, realizační firmy, atd. – mohou prohlížet a testovat srozumitelným způsobem kompletní návrh v jakékoli fázi projektu v uživatelsky příjemném 3D prostředí. A to vše bez nutnosti vlastnit licenci ArchiCADu nebo BIMx!  

Download

Zkontrolujte internetovou stránku pro download nejnovější verze BIMx.

BIMx pro ArchiCAD 15

Nejnovější verze BIMx (dříve Virtual Building Explorer) pracuje výhradně s ArchiCADem 15. BIMx pro ArchiCAD 15 podporuje všechny operační systémy, které jsou kompatibilní s touto verzí ArchiCADu. Počínaje ArchiCADem 15 je BIMx integrovanou součástí instalace ArchiCADu. To platí pro instalaci z DVD i pro a vzdělávací a zkušební verze stažitelné z webové stránky MyArchiCAD.com. Pro komerční a zkušební verze AchiCADu bez licence BIMx je aplikace nainstalována ve zkušebním režimu, který po 30 dní umožňuje uložit a prohlížet BIMx projekty pouze na počítači, kde byly vytvořeny.

BIMx pro iPad a iPhone

BIMx pro the iPad/iPhone (iPad 1, iPad 2, iPhone 4 a iPod Touch 4) výrazně rozšiřuje skupinu uživatelů, pro kterou přinášejí BIM projekty řadu benefitů. K projektantům a jejich subdodavatelům se přidávají jejich klienti, investoři a vlastníci budov. Funkce BIMx pro iPad/iPhone zahrnují: • 3D navigaci v reálném čase • zobrazení v módu stereo, stínované a skryté hrany • přitažlivost • mód průletu • "klepnutím projít skrz dveře" • "klepnutím jít sem"

BIMx společenství na Facebooku

BIMx společenství na Facebooku je centrální uložiště pro sdílení interaktivních 3D modelů staveb. Vlastníci licence BIMx – komerční nebo vzdělávací – zde mohou umístit své modely. Nativní funkce Facebooku jako jsou "přidat komentář" a "to se mi líbí" jsou doplněny speciálními funkcemi pro třídění modelů podle typu licence na vzdělávací a komerční; vyhledávání modelů na základě klíčových slov nebo vyhledávání podle jména autora nebo klienta. BIMx modely mohou umístit, prohledávat i si stáhnout neregistrovaní uživatelé Facebooku, pro přidání komentářů je nutná registrace.

Vzorové projekty

Stáhněte si ve formě .exe prezentace a vyzkoušejte si možnosti BIMx:

- NHS Office Complex b (architekt: paa studio, USA) - MAC / PC - MK Electronics (architekt: Liljewall arkitekter ab, Švédsko)  - MAC / PC - ING - Vörösmarty 1. (architekti: György Fazakas, Jean-Paul Viguier, Maďarsko) - MAC / PC

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři