Události /

Česká města a regiony míří na veletrh MIPIM v Cannes

Již tradičně se v Cannes představí tři největší česká města Praha, Brno a Ostrava; letos se poprvé budou prezentovat také města ze Středočeského a Jihomoravského kraje.

EARCH.CZ , 2. 3. 2011

8. března se ve francouzském Cannes znovu otevřou brány Festivalového paláce, aby se na 22. ročníku renomovaného veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM 2011 představili nejvýznamnější evropští a světoví investoři, developeři, banky a finanční instituce, města i celé regiony, realitní makléři, právníci a další profesionálové působící na trhu realit. Vloni se na více než 18.000 m2 výstavní plochy prezentovalo přes 17.000 účastníků z 81 zemí. Na veletrhu proto ani letos nechybí Česká republika. MIPIM bývá vždy příležitostí zejména pro česká města a regiony, jež se chtějí představit zahraničním investorům jako atraktivní lokality pro uskutečňování investičních záměrů. Veletrh je také fórem pro prezentaci v tuzemsku působících významných nadnárodních investorů a developerů; mezi nimi lze uvést např. CTP, Hochtief Development, Unibail-Rodamco, Multi Development či RPG Real Estate.

Z bohatého doprovodného programu veletrhu stojí za zmínku tradiční summit primátorů a hejtmanů světových měst a regionů ve středu 9. března. Diskutovat se zde bude mimo jiné o urbanistických strategiích a budování městské infrastruktury, které jsou klíčem k udržitelnému rozvoji měst 21. století. Vzhledem k tomu, že veletrh MIPIM je vždy ukazatelem globálních trendů, očekávají se také vystoupení předních světových ekonomů (např. Nouriela Roubiniho, uznávaného profesora ekonomie na Sternově fakultě obchodu Newyorské univerzity), kteří budou hovořit o vyhlídkách globální ekonomiky a jejich důsledcích pro realitní trh.

Praha

V rámci pražské prezentace bude Útvar rozvoje hlavního města ilustrovat navrhovaný územní plán jak na rozvojových územích městských, rekreačních a krajinných, tak na transformačních územích zahrnujících i brownfields. Konkrétně jde o studii nové městské čtvrti na nevyužitých plochách nádraží Smíchov, celkové řešení tří nových obytných čtvrtí na Západním městě (Chaby, Horka a Řeporyje), komplexní návrh umístění rekreačních ploch v nivě Berounky či Lesopark Letňany s navrženými terénními úpravami a biologickou rekultivací. Útvar rozvoje seznámí zájemce také se službou „Zákresy navrhovaných budov do 3D modelu“, jedním z nejúčinnějších způsobů posuzování dopadů nově navrhovaných staveb na panorama hlavního města. Návštěvníci pražského stánku se budou moci ohlédnout i do minulosti: expozice totiž představí urbanistický vývoj hlavního města za posledních 20 let.

Letos s Prahou spoluvystavují developerské společnosti CENTRAL GROUP, Hochtief Development a Unibail-Rodamco. CENTRAL GROUP, jeden z nejvýznamnějších developerů na českém trhu rezidenčních nemovitostí, představí mimo jiné projekt Metropole v Praze-Zličíně, projekt Rezidence Prague Towers v Praze-Stodůlkách a bytový komplex Nové Letňany v Praze 9. Hochtief Development seznámí zájemce se svým kancelářským komplexem Office Islands v Letňanech a s rezidenčním projektem Park Kavčí Hory. Společnost Unibail-Rodamco bude prezentovat své úspěšné projekty obchodních center v hlavním městě: Centrum Chodov, Arkády Pankrác a Centrum Černý Most, které bylo v roce 1997 prvním v tuzemsku otevřeným obchodním centrem a nyní chystá expanzi, v jejímž rámci se stane novým obchodním centrem nadregionálního významu.

Jádro doprovodného programu na stánku Prahy tvoří recepce „Meeting Prague“, která se pod záštitou primátora Bohuslava Svobody koná ve středu 9. března v 16.30 hodin. K příjemné atmosféře pražského stánku přispějí tradičně Pivovary Staropramen.

Brno

Stejně jako vloni Brno připravilo svou prezentaci ve spolupráci s partnery, jejichž působení ve městě ilustruje kvalitu zdejšího investičního prostředí. V expozici o ploše přes 75 m2 jako generální partneři spoluvystavují CTP, Jižní centrum Brno, KPMG a advokátní kancelář Havel, Holásek&Partners. Dalšími spoluvystavujícími společnostmi jsou Arch. Design, architektonická a inženýrská kancelář K4 a stavební společnost OHL ŽS.

Brno se na veletrhu představí jako významné centrum vědy a výzkumu. V expozici budou prezentovány integrované projekty rozvoje výzkumné infrastruktury – Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC) a Středoevropský technologický institut (CEITEC), na nichž participuje Brno, Jihomoravský kraj, brněnské univerzity a soukromé subjekty. Město představí také svůj nejvýznamnější rozvojový projekt Europoint Brno; jde o přestavbu železničního uzlu, revitalizaci a rozvoj území „Jižního centra“ o rozloze 135 ha. Své významné místo v expozici budou mít rovněž projekty Český technologický park Brno a Kreativní centrum Brno - revitalizace brownfieldu na centrum, podporující začínající podnikatele v kreativních průmyslech, volné umění a kulturně-vzdělávací aktivity pro širokou veřejnost. Jednací prostor brněnské expozice evokuje atmosféru meziválečných let minulého století díky zapůjčenému mobiliáři a modelu proslulé funkcionalistické památky, vily Tugendhat, která je zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.

Součástí doprovodného programu města Brna bude recepce na stánku, která se pod záštitou primátora Romana Onderky uskuteční ve středu 9. března v 15 hodin a naváže na ni ochutnávka jihomoravských vín.

Ostrava

Moravskoslezská metropole se na veletrh MIPIM chystá již počtrnácté, tentokrát s expozicí na ploše vice než 80 m2. Partnery při prezentaci města na veletrhu jsou společnosti CTP, Dalkia Česká republika, Global Networks, Multi Development Czech Republic, OHL ŽS – divize Stavitelství Ostrava, PRK PARTNERS, RPG Real Estate Management a v neposlední řadě také Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Ostrava se na letošním veletrhu chce představit jako místo s velkým potenciálem pro různorodé investiční záměry. Mezi nejvýznamnější projekty města patří především rozvoj Vědecko-technologického parku. Ten má v současné době rozlohu 10 ha; připravuje se dalších zhruba 20 ha s cílem, aby zde během příštích 10-15 let pracovalo 10.000 až 15.000 lidí v oblastech, které souvisejí s IT, strojírenstvím a dalšími hi-tech obory. Rozšíření má návaznost na Vysokou školu báňskou-Technickou univerzitu Ostrava, zejména její fakultu elektrotechniky a informatiky, kde nyní studuje kolem 3.500 posluchačů včetně doktorandů. Dále Ostrava nabídne potenciálním investorům volné prostory v průmyslových zónách Ostrava-Hrabová a Ostrava-Mošnov, pozemky typu brownfields v centru Ostravy a jeho okolí (Karolina a Dolní oblast Vítkovic) i rozvojové území Ostrava – Hrušov. Součástí prezentace bude revitalizace území Černé louky jako projekt, který byl klíčový v rámci kandidatury Ostravy na titul Evropského hlavního města kultury v roce 2015. V nové městské čtvrti na Černé louce vznikne kulturně-sociální klastr, který bude zahrnovat koncertní dům, výstavní síň, centrum moderní hudby, komplex škol a obytné budovy.

Také město Ostrava připravilo na svém stánku recepci, která se pod záštitou primátora Petra Kajnara uskuteční ve čtvrtek 10. března v 15 hodin. K příjemné atmosféře ostravského stánku jako každoročně přispěje ochutnávka piva Ostravar i míchané nápoje.

Po loňské premiéře letos se veletrhu MIPIM se samostatnými stánky znovu zúčastní Středočeský a Jihomoravský kraj.

Středočeský kraj

Středočeský kraj představí ve své expozici zejména plány stát se centrem výzkumu a vývoje, a to mimo jiné prostřednictvím dvou špičkových inovačních projektů: mezinárodního laserového centra ELI a Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd a Univerzity Karlovy (BIOCEV). Sídlem prvního budou Dolní Břežany, sídlem druhého pak Vestec. Vedle toho bude kraj prezentovat aktuální nabídku investičních příležitostí včetně brownfieldů jako například území v areálu bývalého hutního závodu Poldi Kladno. Kraj představí také záměry využití bývalého vojenského výcvikového prostoru Mladá v bezprostřední blízkosti města Milovice a bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko poblíž Mladé Boleslavi.

Recepci pro obchodní partnery a potenciální investory uspořádá Středočeský kraj na stánku v úterý 8. března v 15.30 hodin.

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj se chce v Cannes prezentovat jako kraj dlouhodobě zaměřený na podporu vědy, výzkumu a inovací, region podporující rozvoj lázeňství a kraj s vhodnou dopravní infrastrukturou pro uvedené aktivity včetně mezinárodního letiště v Brně - Tuřanech. Tomu odpovídají i prezentované projekty: Technologický inkubátor II, Biotechnologický inkubátor INBIT, CEITEC Science Park, Kompetenční centrum Kuřim – obráběcí stroje, Moravian Science Centre Brno, Lázeňská zóna Lednice, Termální resort Pasohlávky a mezinárodní letiště Brno-Tuřany. Spoluvystavovateli Jihomoravského kraje budou společnost Thermal Pasohlávky, LETIŠTĚ BRNO a Jihomoravské inovační centrum. Výše uvedené projekty budou také prezentovány na recepci na stánku ve středu 9. března v 11 hodin, na kterou naváže ochutnávka jihomoravských vín.

MIPIM Awards

Neodmyslitelnou součástí veletrhu bude jako každoročně udělování prestižních cen MIPIM AWARDS za nejlepší světové projekty uplynulého roku v šesti kategoriích. K tradičním pěti kategoriím - administrativní centra, rekonstruované kancelářské objekty, projekty pro hotelnictví a turistiku, rezidenční projekty a „zelené budovy“, oceňující projekty šetrné k životnímu prostředí - přibyly letos jako zcela nová kategorie projekty budoucnosti. Ceny MIPIM Awards budou vyhlášeny na oficiálním galavečeru ve čtvrtek 10. března, jímž jako každoročně celý veletrh vyvrcholí.

Klíčová slova:

veletrh

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři