Události /

Návrh klášterní zahrady v Plzni se poprvé představí veřejnosti

Ve středu 21. června v 17:00 se v prostoru plzeňského Jiráskova náměstí před kostelem Panny Marie Růžencové uskuteční zahájení výstavy architektonických návrhů řešení obnovy tohoto náměstí s klášterní zahradou. Autoři vítězného návrhu ze studia re:architekti zároveň svůj koncept poprvé představí veřejnosti. Výstava potrvá až do září, kdy je plánováno další setkání s místními.

Nadace Proměny Karla Komárka , 13. 6. 2017

Zahájení výstavy architektonických návrhů ze soutěže Cena Nadace Proměny 2017 se uskuteční za účasti zástupců všech partnerů projektu Obnova Jiráskova náměstí a klášterní zahrady v Plzni i zástupců vítězného týmu re:architekti. Výsledky soutěže, která hledala odpovědi na to, jak by se náměstí s klášterní zahradou mohlo v dalších letech proměnit, byly zveřejněny už na konci května. Výstava je teď místním lidem představí podrobněji, včetně širšího kontextu celého projektu, který je spolufinancován Nadací Proměny Karla Komárka, městským obvodem Plzeň 2 – Slovany a městem Plzeň.

Veřejnost bude mít bezprostředně po vernisáži možnost zúčastnit se představení vítězného návrhu a navazující debaty s jeho autory. Diskuse připravená ve spolupráci se spolkem Pěstuj prostor se uskuteční od 17:30 do 19:30 v klášteře dominikánů. V rámci doprovodného programu celé akce bude na náměstí už od 16:00 do 18:00 probíhat architektonická dílna pro děti. Výstava architektonických návrhů ze soutěže Cena Nadace Proměny 2017 potrvá až do září a je zařazena na program Landscape Festivalu Plzeň 2017. V září je rovněž plánováno další veřejné projednání k projektu.

Celý projekt, jehož je architektonická soutěž součástí, má za cíl kompletní revitalizaci historického centra plzeňských čtvrtí Petrohrad a Slovany, tvořeného právě Jiráskovým náměstím s klášterní zahradou. Na jeho realizaci se kromě nadace, městského obvodu Plzeň 2 – Slovany a města Plzeň podílejí také spolek Pěstuj prostor, Klášter dominikánů Plzeň či Masarykova základní škola. Harmonogram projektu předpokládá rozsáhlejší zpracování jednotlivých stupňů projektové dokumentace, se zahájením stavebních a vegetačních úprav by se proto mělo začít nejdříve v roce 2019. Otevření revitalizovaného náměstí pro veřejnost se plánuje v roce 2022.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři