Události /

Pražské Quadriennale za dveřmi! I 1. díl Pražského Quadriennale 2011

Co všechno dnes pojem „scénografie“ skrývá? A jak umělecké disciplíny jako jsou design, nová media, IT technologie, performance, vizuální umění, architektura, světelný a zvukový design, móda, instalace, kostým nebo fotografie expandují nejen na divadelní prkna, můžete na vlastní oči vidět od 16. - 26. června 2011 v Praze. Pražské Quadriennale, scénografie napříč žánry a současným uměním, je za chvíli tady!

Tereza Svobodová , 9. 5. 2011

Mnozí čeští kritici i diváci vzhlížejí s obdivem k inscenacím na světových divadelních scénách. Přitom jejich tvůrci jezdí často za inspirací do Prahy. Alespoň jednou za čtyři roky – na Pražské Quadriennale (PQ). Spolu s režiséry, scénografy nebo kostýmními designéry tak činí další tisíce příznivců současného divadla a vůbec umění z celého světa. PQ mají oprávněně spojené se zážitky, novými vjemy, emocemi, technologickými novinkami, odvahou i neotřelostí, progresivními teoriemi, stejně jako všudypřítomnou tvůrčí energií. Kreativní exploze spojená letos již nejen s divadlem vypukne v české metropoli 16. června a její vlny se budou do pražských ulic, náměstí i jednotlivých budov šířit do 26. června. Podle odhadu pořadatelů by měla přilákat na čtyřicet tisíc diváků a návštěvníků a dotkne se výrazně i obyvatel a návštěvníků centra města.

Jedním z cílů letošního, již dvanáctého Pražského Quadriennale je dokázat expanzi scénografie: ta totiž hraje stále významnější úlohu nejen v soudobém divadle, ale díky práci s prostorem i výtvarné stránce také v současném vizuálním umění, architektuře, módě či video artu. Dokázat vzrůstající význam scénografie v umění přijede do Prahy řada renomovaných tvůrců: zřejmě nejvýznamnější současná scénografka a spolupracovnice režiséra Christopha Marthalera Anna Viebrock, dvojice vizuálních umělců Ilya a Emilia Kabakovovi, choreograf a tanečník Josef Nadj, americký sociolog Richard Sennett, architekti Arata Isozaki a Charles Renfro, opěvovaný divadelník Romeo Castellucci ze souboru Societas Raffaelo Sanzio, maďarská formace Krétakör v čele s režisérem Árpádem Schillingem či světoznámá režisérka Claudia Bosse.

Hlavním epicentrem Pražského Quadriennale se stane Veletržní palác, kde vyrostou na téměř 10 000 m2 pompézní prezentace více než šedesáti zemí a regionů, které představí ty nejzajímavější divadelní projekty posledních let. „Nepůjde však o statickou prezentaci; naopak – expozice se budou stále měnit, a to i díky zásahům samotných návštěvníků. Ti si budou moci jednotlivá scénografická prostředí nejen prohlédnout, ale i poslechnout, osahat, vstoupit dovnitř a cele se do nich ponořit,“ říká Pavla Petrová, ředitelka pořádajícího Divadelního ústavu - Institutu umění a Pražského Quadriennale.

V programu letošního PQ si vybere úplně každý. Pro divadelní profesionály jsou připraveny desítky jedinečných a odborně přínosných akcí, pro širší publikum chystáme zábavné a spektakulární projekty. „Pamatujeme i na rodiny s dětmi nebo školy,“ říká Daniela Pařízková, výkonná ředitelka Pražského Quadriennale 2011. A umělecká ředitelka Sodja Lotker dodává: „Nabízíme divadlo a současné umění jinak a v mnoha různých formách, často mimo obvyklé kamenné prostory a ve většině případů naživo za výrazného zapojení diváků.“ Celkem program tvoří pět hlavních sekcí a nabídne na desítky akcí s účastí jednoho až pěti set performerů.

S architektonickou sekcí jste se již měli možnost seznámit v článku „Hvězdně obsazený architektonický program na pražském Quadriennale“ . EARCH.CZ Vám v průběhu příštích dnů přinese o PQ seriál se všemi potřebnými informacemi.

Pražské Quadriennale pořádá Ministerstvo kultury ČR a realizuje Institut umění - Divadelní ústav. Generálním komisařem PQ 2011 je významný slovenský scénograf Boris Kudlička. Více informací: www.pq.cz.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři