Události / architektonické soutěže

Středoškoláci vidí budoucnost architektury zeleně

/Praha 9. července 2013/ Denní světlo, zelené technologie, kvalitní design, důraz na sociální aspekty. Tak vidí studenti středních průmyslových škol stavebních budoucnost architektury. Do devátého ročníku soutěže Život pod střechou se zapojilo rekordních 172 studentů. Vítězný projekt přišel s návrhem letní chaty s šikmou travnatou střechou.

EARCH.CZ , 23. 7. 2013

Nové architektonické vize s důrazem na kvalitní vnitřní prostředí Soutěž Život pod střechou je unikátní projekt s edukativním podtextem, který vznikl pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. „Chceme podporovat kreativní práci studentů. Při hodnocení projektů klademe důraz nejen na estetiku, ale především funkci stavby. Energeticky efektivní řešení a kvalitní vnitřní prostředí založené na dostatku denního světla a přísunu čerstvého vzduchu jsou hlavními kritérii, která při hodnocení sledujeme," přibližuje principy soutěže Ing. arch. Klára Bukolská, architektka společnosti VELUX Česká republika, s.r.o., která je rovněž jejím organizátorem.

Studenti předkládají odvážnější projekty než dříve Zájem o účast v soutěži ze strany studentů a škol každoročně vzrůstá. Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 172 studentů ze středních průmyslových škol stavebních. Porota se přitom shoduje, že kvalita jejich projektů se každým rokem zlepšuje. Studenti se nebojí neotřelých konceptů a používají netradiční architektonické prvky, zároveň však vytváří návrhy dobře realizovatelné ve skutečném prostředí. Dokladem toho je nejen vítězný projekt.

//-->

//-->

Oceněné projektyVítězem devátého ročníku Života pod střechou se stal Jiří Řapek ze SUPŠ Bechyně. Pod vedením Jiřího Novotného navrhl norský letní dům. Porota ocenila kultivované architektonické řešení, účelně využitou dispozici i použití přírodních materiálů. Jednoduchý tvar v dobré proporci zapadá do okolního prostředí. „Autor projektu vytvořil příjemný vnitřní prostor s dostatkem denního světla, funkční přirozenou ventilací a možností atraktivního výhledu do okolí. Dále efektivně využil zelenou střechu pro akumulaci tepla a chladu," vyjmenovává kvality projektu Ing. arch. Dalibor Hlaváček, PhD., jeden z porotců soutěže. Projekt zohledňuje i funkci objektu, tedy jeho víkendové užití, a řeší detaily v podobě zabezpečení domu v době nepřítomnosti.

Stříbro se svým projektem polyfunkčního domu vybojoval Ondřej Ondřej ze SPŠS Valašské Meziříčí, který pracoval pod vedením Ing. arch. Aleny Vráželové. Autor projektu citlivě zakomponoval nový objekt do stávající struktury místa. Porota ocenila současný výraz stavby i střízlivé materiálové řešení, které je řešeno včetně detailů. „I přes to, že parcela umožnila vytvoření pouze malé podlažní plochy, je tato plocha využita účelně a nabízí příjemné pracovní prostředí s dostatkem denního světla," oceňuje Ing. arch. Radka Valová z architektonického studia OOOOX.

Třetí místo získal Martin Pagáč ze SPŠ Zlín, na jehož práci dohlížel Ing. Libor Dubčák. U tohoto projektu porota ocenila velmi propracované řešení rodinného domu, který v maximální míře využívá potenciál horního osvětlení. Obytný prostor tak díky promyšlené kombinaci prosvětlovacích otvorů získává velmi zajímavý výraz.

Další tři projekty ocenila porota zvláštními finančními odměnami. Roman Bolcek ze SPŠS Valašské Meziříčí, jenž pracoval pod vedením Ing. Miroslava Maňase, představil svůj projekt Dům nad zemí. Porota ocenila zdařilé hmotové i architektonické řešení domu, představované kombinací dvou kubických hmot. Autor se nezabýval pouze vizuální stránkou domu, ale pracoval i na vytvoření dobrých podmínek vnitřního prostředí - dostatkem denního světla a využití přirozené ventilace. Tato práce měla také jedny z nejzdařilejších interiérů.

Pavel Haniš ze SPŠS Hradec Králové, kterého u projektu Parallelogram podporovala Ing. Ludmila Rejsková. U tohoto projektu porota ocenila specifický výraz domu podpořený přiznanou rámovou konstrukcí. „Dům svým charakterem odpovídá zvolené funkci rekreačního bydlení, člověk si pobyt v takovémto objektu opravdu užije – zajímavý prostor, výhledy, prosvětlení včetně zakomponování venkovní terasy," komentuje Ing. arch. Klára Bukolská.

Jan Kašpar ze SPŠS Hradec Králové pod vedením Ing. Ludmily Rejskové zpracoval tvarově i materiálově střízlivé řešení domu. Porotu zaujal sociální rozměr stavby, kterou autor sám nazval „In need" – jedná se o přechodné bydlení pro lidi v nouzi. Vytvoření příjemného estetického bydlení může být pro lidi v těžké životní situaci oporou.

V devátém ročníku soutěže Život pod střechou udělila společnost VELUX studentce Blance Štuříkové ze SPŠ stavební Brno, jejíž vedoucí práce byl Ing. arch. František Kabelka, zvláštní cenu. Společnost VELUX ocenila fakt, že autorka podrobně prozkoumala její kompletní sortiment a v maximální míře využila vlastnosti vybraných výrobků ke ztvárnění objektu s velmi výraznou architekturou.

Cenu zaměstnanců společnosti VELUX Česká republika, s.r.o., si tentokrát za projekt Like a paper concept odnesl Michal Zálešák ze SPŠU Hodonín, který pracoval pod vedením Boženy Kopecké.

VÝHERCI A ODMĚNY Tři nejlepší projekty z každé školy postoupily do celorepublikového kola, z kterého vzešli celkem tři vítězové. Ti si mezi sebou rozdělili finanční odměnu ve výši 30 000 Kč. Mimo hlavní ceny porota udělila zvláštní ocenění v celkové hodnotě 12 000 Kč.

Odborná porota soutěže Život pod střechou: Ing. arch. Dalibor Hlaváček, PhD. – Absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze, pedagog a člen komise Fondu studentských projektů. Svými návrhy se aktivně podílí na udržitelném rozvoji v oblasti architektury a stavebnictví. Ing. arch. Radka Valová – Spoluzakladatelka významného architektonického studia OOOOX, jež se zaměřuje na návrhy a rekonstrukce interiérů. Ing. arch. Klára Bukolská - Architektka společnosti VELUX Česká republika, s.r.o., která se v současné době věnuje trvale udržitelným a CO₂ neutrálním konceptům staveb.

Více informací o soutěži včetně soutěžních projektů jsou k dispozici na stránkách www.velux.cz

Klíčová slova:

Akce soutěže VELUX

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři