Události / architektonické soutěže

Výsledky soutěže na informační pavilon pro olympijské hry - 2. místo

Druhým nejúspěšnějším v soutěži na olympijský pavilon byl tým z Francie se svým návrhem vytvořeným z balónů.

EARCH.CZ , 25. 8. 2011

Složení týmu

Stephanie Durniak Marie Fade Baptiste Franceschi Lionel Cesarole

země: Francie

Autorská zpráva

Pavilon má být pro návštěvníky atrakcí, místem setkání a zábavy. Bude v úzkém kontaktu s olympijskými hrami, a to i přes geografickou vzdálenost. Pavilon tak bude zprostředkovávat zprávy ze soutěží a umožní je návštěvníkům i „vidět“.

Návrh byl minimalizován na dva boxy z polykarbonátové a ocelové konstrukce, které chrání své vnitřní prostory jako cenný poklad. Trafalgarské náměstí bude celé pohlceno touto sportovní událostí a samo o sobě se tak stane pavilonem.

Balóny budou vyrobeny z recyklovaného a recyklovatelného plastu. Navrhujeme využití materiálu PET, který je běžně používán na výrobu plastových lahví a přináší jednu velkou výhodu – je totiž snadno dostupný ve velkém množství.

Po olympijských kruzích jsou zde olympijské balony. Mimo poetické myšlenky projektu, kde kulovitý tvar připomíná sport, je cílem i zpestření náměstí během her a to v mnoha směrech. Bude zde několik typů těchto balonů: některé budou využívat denní světlo k produkci světla nočního, jiné budou zpracovávat solární energii potřebnou pro hudební produkci a některé z nich budou mít velmi důležitou biologickou funkci, a sice čištění vzduchu absorpcí CO2 a vylučováním O2. Tyto balony by mohly být označeny jako živé stroje, které jsou jakousi malou městskou „čističkou vzduchu“. Další se využijí jako promítací plátna. Bude zde gigantické balonové plátno s nejdůležitějšími soutěžemi (jako např. zápas národního týmu) promítanými živě. Mnohočetnost balonů umožní přenos různých soutěží současně. Z toho důvodu jsme navrhli čtyři vchody do pavilonu. Opakující se kulovité tvary jsou též připomínkou solárního systému a světa sdílejícího humanitu a sport.

Umíme si představit, jak budou balóny na závěrečný den olympijských her uvolněny. Navrhneme, aby zde byly některé z nich zachovány, jako například ty sloužící k nočnímu osvětlení a k recyklaci vzduchu.

Sníme o dočasné a výnosné intervenci, jež se bude vyvíjet v závislosti na soutěžích, a sníme též o zúčastnění uživatelů a nakonec o balónech vypuštěných do vzduchu…

Zmizet … nebo za sebou zanechat stopu?

Hodnocení poroty

Tento návrh byl také vypracován precizně a s nádechem poezie. Je samozřejmě jedním z těch, které jsou náročné na realizaci, ale to je alespoň výzva! Mimo jiné zapojuje do architektury i současné digitální technologie. Návrh zachycuje slavnostní atmosféru, jaká se očekává od olympijských her. Dodává celé události nový vzhled a tomuto ikonickému prostoru dodává jiný rozměr, ktery se mění vytvořením nové volně plovoucí střechy jako bubliny kolem náměstí. Tento vzdušný svěží projekt bude kolem Trafalgarského náměstí šířit rozmanité informace, které si budou moci přečíst všichni ze všech úhlů - to je radostná a nádherná myšlenka. Použití balonového efektu dodává náměstí velkolepou náladu nekončících oslav, udržuje příjemnou atmosféru slavnostního zahájení po celou dobu trvání her a přináší návštěvníkům kousek olympijského ducha a kouzla.

Hodnotící kriteria

- inteligentní a vhodné využití všech zásad návrhu - využití prostoru a zahrnutí pěšího provozu místa - estetičnost a originalita návrhu - využití trvale udržitelných materiálů - čistota a srozumitelnost návrhu

Pořadatel soutěže : www.ac-ca.org

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři