Bytové domy Aparthotelu Svatý Vavřinec v centru Pece pod Sněžkou vyrůstají ze zelené střechy obchodů

Úterý, 7. Leden 2020 - 10:59
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V roce 2012 vyhlásila společnost Kubík a.s. architektonickou soutěž na návrh Aparthotelu v Peci pod Sněžkou. Do vyzvané dvoukolové soutěže investor ve spolupráci s Adamem Gebrianem oslovil celkem 9 předních českých architektonických studií: A1 Architects, ov architekti, Petr Hájek architekti, Projektil architekti, Fránek Architects, DaM, Kamil Mrva Architects, Sporadical a Mjölk architekti. Porota, ve které zasedli kromě Gebriana například architekti Josef Pleskot a Antonín Novák, vybrala jako vítěze soutěže studio ov-a architektů Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha. Jejich návrh tvoří 4 různě veliké a různě orientované domy vyrůstající ze zelené střechy, pod kterou se nacházejí obchody. Objekt, který vznikl na místě bývalého obchodního střediska Sněžka, nabízí soukromé apartmány, které si ale lidé mohou od jejich majitelů ve volných termínech dále pronajímat. Apartmány jsou zařízeny ve 4 různých variantách, na návrhu částí interiérů spolupracovalo architektonické studio edit!.

Aparthotel Sv. Vavřinec v Peci pod Sněžkou, ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Ateliér ov-a
Spolupracovníci Vojtěch Kratochvíl, Anna Schneiderová, Jan Stibral, Františka Podzimková, Tomáš Kubelka
Stavebník Kubík Sněžka s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Pec pod Sněžkou
Ulice, číslo Pec pod Sněžkou 355
PSČ 542 21
Datum projektu 2012
Datum realizace 2018
Užitná plocha 7 176.00m2
Zastavěná plocha 2 367.00m2
Poznámka

Na interiérech bytů Krkonoše a Modern; Wellness, herny, chodby, garáže spolupracovalo studio EDIT! (Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda, Šimon Dočekal, Kateřina Blahutová)

Apartmánové domy vznikly na místě původní prodejny z 80. let. Čtyři domy jsou umístěné na „louce“ - zelené střeše nad obchodním parterem budovy. Prostor mezi jednotlivými domy nabízí průhledy na vzdálené horizonty horských luk. Mezi domy panuje komorní sousedská atmosféra. Střešní zahrada překrývá obchodní plochy a garáže. 

Horské městečko a lyžařské středisko Pec pod Sněžkou vzniklo původní zástavbou v údolí, která se rozšiřovala do okolních strání. Postupně přibyly větší turistické ubytovny a hotely. Charakter místa tvoří solitérní domy podél hlavní ulice, které jsou v těsném kontaktu s okolní přírodou. Atmosféru vystihuje cesta stoupající údolím podél potoků a průhledy mezi domy do zadních plánů obce s boudami rozesetými po loukách. Návrh se čtyřmi bytovými domy na tyto kvality navazuje a rozvíjí je.


Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © BoysPlayNice

Na parcele investora, v centru obce na pohledově exponovaném místě, stála budova prodejny Sněžka z 80. let 20. století. Dlouhá hmota prodejny působila v místě jako bariéra a bránila průhledům do zadních plánů obce. Kolem budovy zbyl nevyužitý a neudržovaný prostor, který nepatřil k domu ani k ulici. Zadáním investora bylo na místě původních budov a na přilehlých parcelách postavit 90 bytů v apartmánových domech.

Objekt bývalého nákupního střediska byl odstraněn. Na jeho místě vnikl nový obchodní parter, který překryla louka. Na střeše-louce vyrostly čtyři domy. Domy jsou různě veliké a různě orientované. Vznikají mezi nimi napínavé prostorové vztahy posílené stoupajícím terénem. Střešní louka je polosoukromý volný prostor mezi domy určený různým aktivitám a událostem. Je zde venkovní grill s posezením, dětské hřiště, prostory před byty slouží jako terasy jednotlivých apartmánů.


Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © BoysPlayNice

Budova má dvě podzemní garáže v různých úrovních. Společný parter je přístupný interiérem ze všech bytových jednotek. Vstup do aparthotelu vede přes recepci s lobby. Zimní vstup vede k lyžárnám, v nichž má každý vlastník apartmánu svůj skibox. 

Společný parter obsahuje servis pro ubytované: dospělou hernu s golfovým 3D simulátorem, teenage hernu, dětskou hernu, vinárnu s chlazenou vinotékou, v které mají vlastníci své soukromé vinné boxy, lobby s krbem a restauraci orientovanou na grilovaná masa. Obchodní plochy zahrnují supermarket se zázemím, lékárnu v režimu shop in shop spojenou se supermarketem, obchod se sportovním zbožím, ski a bike servis.


Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © BoysPlayNice

Bytové věže jsou organizované kolem čtyř výtahů se schodišti. Do bytů se vstupuje ze společného náměstí před výtahem. Organizace bytů ve čtyřech věžích vyloučila dlouhé bytové chodby, což podporuje sousedské vztahy na patře a v domě.

Budova je založena na pilotech na dvou výškových úrovních – lavici ve svahu. Konstrukce domu je železobetonová, v horních podlažích bytových domů přechází v cihelný systém s betonovými stropy, šikmé střechy jsou monolitické železobetonové. Nosné obvodové stěny jsou zatepleny minerální vatou a kryté obkladem z červeného cedru.

Parter budovy má kamenný obklad. Louka nad parterem je intenzivní zelená střecha systému Optigrün se zádržnými žebry na šikmých plochách. Střechy věží jsou kryty extenzivní zelenou střechou s rozchodníkovými rohožemi. 


Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © BoysPlayNice

Aparthotel slouží k rekreaci vlastníkům, ale zároveň jejich bytové jednotky nabízí k pronájmu v termínech, kdy vlastník byt neužívá. Systém pronájmu má zajištěnou recepční službu, úklid a veškerý servis ubytovaných hostů. Pro vlastníka se tak koupě bytu stává investicí se zaručeným výnosem.

Interiéry bytů byly navrženy ve čtyřech variantách, z nichž mohli vlastnící volit. Autorský interiér byl podmínkou zapojení vlastníků do systému pronájmů. Každý styl zastupuje jeho grafický symbol, který se objevuje v interiéru:

Glamour – zlatá hvězdička 

Interiér je založen na tmavších tónech dubu, zlatavých výšivkách a ornamentech. 

Skandinávie – ševron 

Přináší světlé odstíny běleného smrku v kombinaci s bílým ornamentem na tmavě modrých látkách. Koupelnu zdobí sob

Modern – trojúhelník 

Navazuje na elegantní design 50-tých a 60-tých let, přináší světlou nestárnoucí eleganci.

Krkonoše – modrý křížek 

Křížek na světlém podkladu odkazuje k výšivkám a lidové historii hor, obklady jsou z borové překližky, obytný prostor doplňuje tradiční krkonošská židle.


Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © BoysPlayNice


Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch © BoysPlayNice