Architektura / občanské stavby

Klasicizující budovy VŠCHT v Dejvicích propojily krystalické lávky od studia ov-a

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze sídlí v dejvickém kampusu vysokých škol. Využívá přitom dvě rozlehlé sto let staré historizující budovy podle návrhu profesora Antonína Engela, který na začátku minulého století určil také celkový urbanistický rozvoj Dejvic - pracoval přitom primárně s velkými kompaktními bloky odpovídajícími klasicistnímu způsobu tvorby měst. K realizaci propojujících můstků podle Englova návrhu už ale nedošlo. Před 3 lety tak VŠCHT uspořádala vyzvanou architektonickou soutěž, ve které zvítězilo pražské studio ov-a architektů Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha. Geometrie ocelových trubek má podle autorů odkazovat ke světu organické chemie, konkrétně benzenovému jádru. Konstrukce 24 metrů dlouhých lávek byly na místo dopraveny vcelku a jeřáb je poté usadil na jejich místo. Nejedná se o první zásah architektů do budovy VŠCHT - minulý rok studio ov-a dokončilo konverzi nevyužívané kotelny na neformální studentský prostor.

ov-a , 14. 10. 2020

  • autor: ov-a *
  • publikováno: * 14. 10. 2020
  • zdroj: * Autorská zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři