Celek jednoznačně vymezený od okolí

Úterý, 18. Duben 2017 - 13:31
| Napsal:

V Košicích byl roku 2016 dokončen obytný soubor Nová terasa, za jehož návrhem stojí architektonická kancelář Vallo Sadovsky Architects. Architekti se při stavbě rozsáhlého obytného komplexu snažili, aby nepůsobil jednotvárně a unifikovaně a nezdědil tak všechny neduhy, jimiž se vyznačují modernistická sídliště. Areálu proto vtiskli veskrze městský parter, parkoviště vytlačili na jeho okraj. Všechny domy v obytném souboru potom nesou vlastní, individuální provedení, které je dále umocněno různorodostí dispozic a typů bydlení. Nová terasa ve výsledku kombinuje efektivitu sídlišť s pobytovými kvalitami tradičního města.

Obytný komplex Nová Terasa, Vallo Sadovsky Architects, foto © Tomáš Manina
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Branislav Husárik, Peter Janeček, Dušan Chupáč, Mateja Vonkomerová
Ateliér Vallo Sadovsky Architects
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Košice
Suma 16 026 500.00
Měna EUR
Datum projektu 2010
Datum realizace 2013
Užitná plocha 20 105.00m2
Zastavěná plocha 4 216.00m2
Plocha pozemku 16 115.00m2
Poznámka

Fotograf: Tomáš Manina

Objekt se nachází v těsné blízkosti zástavby typické pro 60. léta minulého století, svou formální inspiraci však čerpá někde úplně jinde. Na rozdíl od svého modernistického souseda v sobě integruje fenomény ulice, náměstí a vnitrobloku. Tři samostatné domy jsou od sebe odděleny komunikací, kolem které je navržena část potřebných parkovacích míst. Ostatní jsou odsunuta do okrajů souboru tak, aby bylo v jeho jádru zachováno příjemné lidské měřítko. Na ulici navazují partery budov, které jsou vždy navrženy individuálně. Soubor takto uniká monotónnosti, získává svou jedinečnost a jasné poznávací znamení. K měřítku celého souboru se zřetelně váže i měřítko jednotlivých objektů.

Od veřejného prostoru jsou domy a ploty odděleny dvěma dvory, které již mají charakter polosoukromý. Jeden z nich je jakousi poklidnou zahradou, druhý rájem pro děti. Ač jsou samotné domy čistě bílé, jen s tmavými rámy oken, hřiště je naopak intenzivně barevné. Cílem tohoto prostoru je rovněž poskytnou adekvátní prostředí a příležitost pro vznik komunity. Ta napomáhá pocitu bezpečí i obecně přispívá kvalitě bydlení. Druhé dětské hřiště, které svou barevností také láká k návštěvě, potom komplexu odnímá dojem přílišné uzavřenosti. Je doplněno malým kopcem, který děti jistě dokáže přivést z unifikovaných prolézaček zpět na zem, do zelené trávy.

Různorodost částí vůči celku je patrná jak z pohledu návštěvníka, tak při dálkových pohledech. Střešní krajina objektů je tvarována tak, aby odpovídala typologii bytů, které jsou zde umístěny. Obyvatelé si mohli vybrat mezi mezonetem, klasickým bytem s terasou nebo „rodinným domem na střeše“. Aby mohla být geometrie atik v měřítku domu působivější, jsou perforovány trojúhelníkovými průřezy, které zajišťují dostatek světla.

Hledání adekvátního měřítka, jež je věčným údělem architektury a jež se obzvláště ve 20. století, s industrializací výstavby, stalo zcela esenciálním problémem, zde nalézá velice šťastné provedení. Vallo Sadovský se snažili vytvořit jasně definovaný celek, který by se přesvědčivě vymezil od okolí. V jeho středu pak hledali prvky, které by obyvatelům daly pocit příjemného měřítka a zároveň unikátnosti jejich vlastního bydlení. Nalézt rovnováhu mezi potřebou celistvosti a touhou po rozmanitosti, mezi masovým a individuálním, není vždy jednoduché. Zde se to povedlo.

Diskuse: