Efektivní rekonstrukce zanedbaného podkroví v pražském činžáku

Pátek, 29. Září 2017 - 0:00
| Napsal:
Omezený prostor podkroví vyřešili majitelé velmi efektivním a chytrým uspořádáním interiéru. Otevřená galerie mezonetu navíc pomohla vytvořit velkorysý centrální prostor, který bychom u bytů podobné výměry nečekali. Vsazením nových střešních oken byl navíc zajištěn nadstandardní přísun přirozeného světla a čerstvého vzduchu.
Dalibor Hlaváček, Půdní vestavba Terronská, foto © VELUX Česká republika
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Dalibor Hlaváček
Ateliér idhea
Spolupracovníci Lukáš Vrba
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha - Bubeneč
Datum projektu 2008
Datum realizace 2012
Výrobek

Při hledání prostoru pro svůj nový byt narazil mladý manželský pár v pražské čtvrti Bubeneč na nevyužívanou půdu krásného činžovního domu ze třicátých let minulého století. Místo tou dobou sloužilo jako sušárna na prádlo, oči architektonicky vzdělaných zájemců ovšem ihned rozpoznaly jeho potenciál pro vytvoření vysněného podkrovního bytu. „Odjakživa nás lákalo bydlení na půdě. Povedlo se nám najít tento unikátní prostor, který má skvělou orientaci, polohu, výhledy a je umístěn nedaleko bývalé královské obory Stromovka,“ popisuje majitel a zároveň architekt bytu Dalibor Hlaváček.

Při navrhování dispozic se manželé zaměřovali především na skloubení dvou zdánlivě protikladných požadavků: co nejefektivnější a nejúspornější využití relativně malého prostoru se zachováním maximální možné vzdušnosti a prostorové velkorysosti. Záměr se autorům podařil beze zbytku. Funkčně zařízený byt chytře pracuje s každým centimetrem plochy a díky mezonetovému řešení dispozice s otevřenou galerií vznikl působivý prostor otevřený až ke střešní konstrukci. Hlavní společenská místnost bytu slouží jako obývací pokoj s kuchyní. Přízemí o celkové ploše 62,4 metrů čtverečních doplňuje dále ložnice, velká předsíň a koupelna se sociálním zařízením. Místnost na galerii majitelé využívají jako pracovnu nebo v případě potřeby jako pokoj pro hosty.

Efektivní nakládání s prostorem demonstruje především řešení masivního dubového schodiště vedoucího na galerii, v jehož jednotlivých stupních jsou integrovány kuchyňské spotřebiče a další úložné prostory. Rovněž celá stěna v ložnici a na galerii je nenápadně řešena jako kompaktní vestavěná skříň. Příjemnou atmosféru bytu zajišťuje také hra materiálů – kromě výrazných dřevěných prvků přiznané trámové konstrukce nebo tmavé ocelové lávky si můžeme všimnout například zajímavého kontrastu původních pálených cihel s čistými konturami lakovaného nábytku.

Kromě vizuální a funkční stránky podkrovního mezonetu se manželé soustředili také na nadstandardní přísun slunečního světla a čerstvého vzduchu, který zaručuje zdravé příjemné klima. Dostatečné osvětlení a větrání u podkrovních prostor často představují velké problémy. Jejich podcenění se totiž může výrazně podepsat na energetické náročnosti bytu. Bubenečský mezonet proto pracuje celkem s dvanácti střešními okny VELUX, jejichž uzpůsobení se stará o to, aby se byt v létě nepřehříval a v zimě naopak neplýtval teplem. Z toho důvodu jsou všechna okna opatřena venkovními markýzami, které spolu s automatickým systémem stínění a větrání optimalizují teplotu uvnitř bytu.

Článek vznikl za podpory společnosti VELUX Česká republika, s.r.o.

Barevný svět architektury.