Industriální interiér bytu

Pondělí, 19. Březen 2012 - 1:00
| Napsal:

Základem konceptu řešení rekonstrukce bytu v činžáku z 50. let bylo vytvoření dobře fungujícího prostoru pro dvou-, později tříčlennou rodinu, pokud to bude v budoucnosti potřeba.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Olga Pokorná
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 9
Datum realizace 2012

Bourací práce:

Vedle bourání příček, odstranění podlah, obkladů, a omítek došlo i k odebrání původního stropního rákosového podbití nad kterým se ukrývala železobetonová trámová konstrukce. Ta zůstala trvale odhalena jako pohledová část, pouze byla opatřena penetračním nátěrem a bílou malbou. Struktura dřeva, otisknutá do betonu, totiž při nasvícení vytváří zajímavou hru stínů a jistá hrubost konstrukce dodává prostoru nádech syrové opravdovosti.

Koncept:

Hlavním záměrem bylo vytvořit byt, který bude možné v budoucnu jednoduchou úpravou změnit tak, aby vyhovoval i tříčlenné rodině. Nová příčka uprostřed bytu dnes vymezuje prostor pro spací kout, ale zároveň je to již příprava pro budoucí vestavěné spací patro, pod kterým vznikne dětský pokoj. Vestavba spacího patra nad dětský pokoj je umožněna díky dostatečné světlé výšce bytu z padesátých let.

Kuchyně:

"Mám ráda věci nezakryté. Mám ráda, když jsou věci přiznané, když do nich vidím." vysvětluje svůj postoj autorka návrhu - architektka Olga Pokorná. "Například v kuchyni jsem navrhla vše otevřené – jak dolní skříňky, tak police. Připadá mi to i praktické – hrnce, skleničky, talíře hned vidím, kde jsou, nemusím otvírat nějaká dvířka skříněk, abych si vzala hrnec a pak zase zavřela." Tuto touhu po čistotě a jednoduchosti potvrzuje i použití 'gastro' kuchyně. "Mám ráda minimalismus, industriál, nic navíc, odkryté přiznané věci, materiály, které si na nic nehrají. Když lamino, tak jen bílé, nikdy ne s dekorem dřeva, protože je jasné, že si to na dřevo jen hraje."

Stavební úpravy:

Došlo k výměně všech rozvodů elektřiny, vody, plynu. Všechny oškrábané stěny byly znovu vyštukovány a vymalovány. Jelikož je nový strop tvořen čistě nosnou konstrukcí, bylo upuštěno od vedení elektřiny po těchto plochách a vše osvětlují svítidla ve stěnách a také velká stojací Artemide lampa. Nábytek byl vytvořen na míru, na podlahách byla v celém bytě použita dlažba a příčku uprostřed zdobí portrét, jež je dílem majitelky bytu.

Koupelna:

Koupelna je malá, a proto obsahuje místo vany sprchový kout. Ten je vytvořen celý z dlažby, neboť takové řešení nejlépe koresponduje s autorčinou snahou o co nejčistší a nejprostší výsledný účinek, který nelze dosáhnout pomocí sprchové vaničky.

Celkovou myšlenku řešení vystihuje autorka nejlépe slovy: "Dům je z 50. let, celá čtvrť má industriální nádech a to industriálno si tento byt žádá i uvnitř. Proto jsme použili radiátor 'registr', proto ta nerezová kuchyně a svítidla s 'industriálním' designem."

Autorka návrhu pracuje v atelieru KYZLINK.