Kanceláře celé ze dřeva

Úterý, 14. Únor 2017 - 6:00
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

V rumunském Radauti stojí netypická administrativní budova, která se vymyká už jen tím, že je celá ze dřeva. Jedná se o sídlo rakouské rodinné firmy Egger, které se stalo prototypem pro celou řadu dalších budov.

Architekturwerkstatt, sídlo firmy Egger, foto © Architekturwerkstatt
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Architekturwerkstatt
Světadíl Evropa
Země Rumunsko
Město Radauti
Datum realizace 2013
Materiál

Původ celé série správních a výrobních budov, které dnes stojí hned v několika zemích Evropy, sahá k architektonické soutěži, kterou na své sídlo v rumunském Radauti vypsala tyrolská rodinná firma Egger. To se mělo stát první vzorovou stavbou.

V soutěži nakonec vyhrál rakouský architekt Bruno Moser ze studia Architekturwerkstatt. Vítězný návrh přesvědčil promyšleným systémem modulové výstavby, kde rastr určují formáty deskových elementů vyráběné samotným podnikem. Velikost veškerých stěnových, stropních a podlahových prvků vychází z výrobních rozměrů desek, elektroinstalace a vzduchotechnika jsou již předem integrovány, jejich povrch je pohledový (bíle lakované OSB).

Spojením elementů vznikají technologicky nezávislé moduly, které je možno dle potřeby řadit či vrstvit a které se také přímo propisují do architektury objektu. Samotná centrála firmy navázala na předchozí úspěšnou realizaci několika poboček a princip modulové výstavby ještě dále rozvinula. Vznikl tak čtyřpodlažní administrativní objekt, jehož konstrukci tvoří lepené lamelové (BSH) hranoly v kombinaci s OSB deskami, fasádu potom vertikální modřínové latě doplněné měděným oplechováním.

Uspořádání stavby zároveň dává důraz na vnitřní „urbanismus“. Středové atrium s hlavním schodištěm spojuje jednotlivá patra a vytváří tak svého druhu náměstí-přirozené srdce domu a místo setkávání. Mezi kancelářskými prostory, které jsou členěny dřevěnými a prosklenými stěnami, se vine středová chodba, která zužováním a rozšiřováním reaguje na různorodé funkce, na prostory pro konzultace i odpočinek. Požadavky požární ochrany byly splněny venkovními únikovými schodišti.

Stavba získala za rok 2016 ocenění v rámci American Architecture Prize, kde obsadila bronzové příčky v kategoriích Green architecture a Workplaces.

Článek vznikl za podpory nesoutěžní přehlídky Salon dřevostaveb.