Lípa, dům, stodola. Studio 3+1 architekti navrhlo v sudetské osadě Maxičky černý rodinný dům

Pondělí, 30. Prosinec 2019 - 0:43
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Maxičky jsou malá osada na severu Čech nedaleko německých hranic spadající pod město Děčín. Právě zde letos dokončilo architektonické studio 3+1 architekti nový rodinný dům na krásném pozemku se starou stodolou a vysokou lípou. Řešení domu do značné míry vychází z původní stavby, která stála na jeho místě. Velká okna a prosklené posuvné dveře propojují přízemí se zahradou, mezi domem a stodolou pak vznikl zastřešený prostor, kde se nachází také hlavní vstup. Příjezdovou cestu k domu pak architekti nechali nově vydláždit.

Rodinný dům Maxičky, 3+1 architekti © Pavel Plánička
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Plánička, Bruno Panenka, Barbora Urbanová
Ateliér 3+1 architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Maxičky
Užitná plocha 190.00m2
Zastavěná plocha 128.00m2

Původní dům, ačkoliv plný kouzel, byl svým uspořádáním, konstrukcí a materiály natolik pevně definován, že jsme ho pro náš záměr neuměli smysluplně „přeložit“ standardní rekonstrukcí. 

Navrhli jsme proto dům nový, následujíc přitom pozičně a měřítkem převědčivé historické uspořádání lípa / dům / stodola. Oproti krásným, ale stále vlhkým masivním pískovcovým stěnám a malým místnostem mezi nimi, nám konstrukce ze současných materiálů umožnily vytvořit relativně velkorysé a dle potřeby otevřené prostory v objemu a proporcích podobných původnímu domu.


Rodinný dům Maxičky, 3+1 architekti © Pavel Plánička

Dřevěná, pohltivě monochromatická kůže domu příbuzná plášti stodoly, je klidným pozadím proměnlivě barevných dějů kolem. Stavebník je sběratel, artefakty se kupí. Nové vrstvy se podivuhodně rychle prolínají a překrývají se starými. Spoje jsou bezešvé.

Je tu mnoho odkoukaných původních motivů a též pár posunů a aktualizací. Zastřešním prostoru mezi stodolou a domem byl nastolen jejich nový, bližší vztah. Vzniklé závětří nabídlo přesun hlavního vstupu z boční fasády do štítu. Jihovýchodní fasáda s původním vstupem se uvolnila pro užší spojení vnitřku s vnějškem.


Rodinný dům Maxičky, 3+1 architekti © Pavel Plánička

Dům – ačkoliv nový, je zároveň docela jistě rekonstrukcí. Vědomá návaznost je základem návrhu.


Rodinný dům Maxičky, 3+1 architekti © Pavel Plánička


Rodinný dům Maxičky, 3+1 architekti © Pavel Plánička