Malý byt od studia Archistroj doplňuje parametricky navržený nábytek na míru klienta

Středa, 25. Září 2019 - 11:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Mladé studio Archistroj dokončilo realizaci interiéru malého bytu na pražských Letňanech. Od svého vzniku ateliér balancuje na hranici mezi klasickým projektováním a digitální architekturou - a v tomto duchu přistoupil také k projektu letňanského bytu. Prostorově skromný byt doplňuje několik univerzálních řešení, jako je například vyklápěcí pracovní stůl ze skříně, jeho hlavní charakteristikou je ale několik dřevěných prvků, jejichž řešení a tvar určily algoritmy zohledňující klientovy potřeby.  

Interiér bytu v Letňanech za využití parametrického designu, Archistroj © Václav Novák
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Paseka, Jan Petrš, Martin Žatečka
Ateliér ARCHISTROJ design studio
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 18 - Letňany
Ulice, číslo Nepomuckých, 780/9
PSČ 17000
Datum projektu 2018
Datum realizace 2019
Užitná plocha 52.00m2

Minimalistický byt na okraji Prahy o rozměru 52 metrů čtverečních s předzahrádkou o výměře 25 metrů čtverečních reaguje na uživatelův aktivní život trávený v divoké přírodě a jeho zájem o současné technologie. Unikátní design spojuje obojí. Ústředním motivem jsou parametricky navržené truhlářské prvky individualizovány a ergonomicky tvarovány do uživatelsky nejvhodnější podoby. Algoritmy byly společně s uživatelem vyvíjeny, aby se docílilo co nejoptimálnějšího designu pomocí digitální fabrikace. Detailní plánování každého dílu a pracovního postupu snížilo celkovou pořizovací cenu, jelikož bylo možné jednoduše si sestavit veškeré truhlářské prvky svépomocí. 

I přes nízkou podlažní plochu uživatel požadoval funkce odpovídají vícepokojovému bytu. Z tohoto důvodu musely být některé prvky navržené jako univerzální. Okraj postele je tvarován pro sezení, což propojuje funkce ložnice a obývacího pokoje. Barový pult je zároveň jídelní stůl a vestavěnou skříň lze přeměnit v pracovní stůl. Univerzalita prvků byla klíčovým aspektem pro pohodu obytného prostoru. V případě velkoryse navržené předsíně pak část atypické konstrukce slouží k umístění a zároveň vystavení nedílné součásti života klienta – závodního kola. 

Celý prostor bytu, jeho zázemí i venkovní terasa jsou navrženy v jednoduché materiálové i barevné kombinaci, kde jsou dominantní bílé materiály doplněny dubovými truhlářskými prvky. Střed prostoru tvoří bílé vestavěné skříně, které jsou navrženy s důrazem na jednoduchost a nenápadnost celé konstrukce. Stejný princip jednoduchosti a světlosti je pak aplikován na celý prostor. Opticky jsou zdůrazněny vizuálně atraktivní parametrické prvky bytu. Ten se tak stává světlým výstavním prostorem, skrze který se prolínají vystavené dřevěné organické interiérové prvky, jež vytváří vrstvu určité vnitřní krajiny. Ostatní vybavení jako galerijní svítidla, zrcadlová skříň či bílá laminovaná kuchyň tento princip pouze doplňují a umocňují důraz, který je kladen na digitálně navržené vrstvené konstrukce. 

Interiér je jedním z mála příkladů využití parametrického designu v praxi na území České Republiky. Za pomoci zvoleného přístupu se podařilo individualizovat prostor přesně na přání uživatele, který tak mohl doslova ovládat vstupní parametry speciálně vytvořených algoritmů jenž generovali výsledný design. Tento přístup umožnil vytvořit desítky variací bez zdlouhavého manuálního překreslování plánů.

Fotografie: Václav Novák