Na místě tenisových kurtů vznikl dům s ateliérem architektů Menšík Skrušný

Středa, 17. Říjen 2018 - 0:11
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Do okrajové části Brna umístil Ateliér Menšík Skrušný svůj projekt rodinné vily s vlastním ateliérem. Dlouhá parcela bývalého tenisového kurtu předurčila podlouhlý a úzký tvar domu, který se maximálně otevírá do vzniklého prostoru atria. Architekti dokázali využít nepříznivé zapuštění pozemku pod úroveň okolního terénu a vytvořili rodinný dům s intimním a klidným atriem chráněným od svého okolí.

Vila s ateliérem, Ateliér Menšík Skrušný © Filip Kůřil, Libor Teplý
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petr Skrušný
Ateliér Ateliér Menšík Skrušný
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Datum projektu 2013
Datum realizace 2015

Novostavba rodinného domu se zastavěnou plochou 248 m2 i protější objekt s ateliérem , garáží a vinným sklepem (230 m2) jsou situovány na místo původního tenisového dvorce, zakousnutého do okolního terénu. Dlouhý, ale úzký obytný objekt situovaný na okraji parcely se opticky maximálně otevírá jedinou stranou, a to do atria, kterému tak dodává absolutní intimitu. Z opačné, uliční, strany je totiž atrium uzavřeno původní opěrnou zdí kurtu, již architekt prakticky využil jako základ budovy objektu s ateliérem a garážemi.

Mezi oběma objekty tak, pod úrovní blízké poměrně rušné silnice, vzniká prostor dokonale chráněný před ruchem města, který rodině nabídne klidné zázemí a v létě se stane vítaným rozšířením obytných ploch domu. Opticky pak celá kompozice působí jako pevné sevření, které drží rodinu pohromadě. Tuto koncepci architekt zvolil záměrně s ohledem na skutečnost, že se parcela nacházela pod úrovní sousedních parcel, obehnaná opěrnými zdmi bývalého tenisového kurtu a byla bez jakýchkoliv výhledových možností do okolní přírody.

Interiér ateliéru

Při tvorbě našeho společného ateliéru jsme byli omezeni předem danou dispozicí železobetonové stavby, ve které se náš ateliér nachází. Ateliér je tudíž mírně uzpůsoben původnímu účelu prostor.

Při vstupu do ateliéru se člověk ocitne v předsíni se sedací soupravou z velbloudí kůže, která je lehce kontrastní s tmavou dýhou Wenge. V té je také vyříznuto logo ateliéru, jež je podsvíceno pomocí led pásků. Celý systém je zakomponován do vnitřní izolace budovy.

Na tmavou dýhu navazuje unikátní odolná podlaha z tkaného vinylu, která tvoří základ trvale udržitelného pracovního prostředí. Kontrastně je pak vyřešen veškerý nábytek s bílým laminátovým povrchem. Ten navazuje na stěnu s úložnými prostory a policemi osvícenými led pásky, které jsou určeny pro publikace a architektonické modely. Pracovní místa jsou doplněna o pohodlná křesla značky Herman-Müller a o subtilní monitory, které navazují na atmosféru interiéru.

Vrcholným motivem prostoru jinak osvětleného pouze pásovými okny s vysokým parapetem je barizolový stropní pás. Osvětluje pracovní místa a tvoří prostředí, které je dostatečně ošetřeno světlem i v zimním období a večerních hodinách. Čelo místnosti je vyhrazeno pro stěnu opatřenou inteligentním nátěrem, jež lze popisovat fixou.

Z otevřené pracovní místnosti pro celý ateliér je pak průhled interiérovým oknem do jednací místnosti kombinovanou s kuchyní. Tomuto prostoru vévodí jednací stůl osově navazující na pásové okno s vysokým parapetem. Zadní stěna je pak opět provedena z dýhy Wenge, ale jsou v ní umístěny skryté dveře na toalety, sprchy a skladiště. Stěna protilehlá dveřím je využita jako kuchyňská linka a úložné prostory. Obklad za kuchyňskou linkou je kontrastně proveden v černém skle.