Penthouse Viedeň

Pátek, 12. Duben 2013 - 0:00
| Napsal:

Byt sa nachádza v komplexe objektov /1/, ktorý vlastní spoločnosť Generali na západe Viedne, v príjemnej lokalite na úpätí vrchu zvaného Nussberg (Orechový vrch). Názov miesta má historické pozadie, avšak jediné orechy, na ktoré tu v súčasnosti narazíte, sú tie, ktoré si sem na terasy chodia rozbíjať vrany. Nussberg je tiež známa vinárska oblasť, čomu zodpovedá charakter okolia.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jakub Viskupič, Andrej Ferenčík, Radoslav Buzinkay
Ateliér beef
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Vídeň
Ulice, číslo Nussberggasse, 2
Datum projektu 2012
Datum realizace 2012
Užitná plocha 148.50m2
Poznámka

Užitná plocha terasy: 76,2 m2

Bývanie na Orechovom vrchu

Obytný komplex v príjemnom prostredí pre bývanie ponúka tiež jedinečný pohľad z vtáčej perspektívy takmer na celú Viedeň.

Vlastníkom nehnuteľnosti je medzinárodný investor, ktorého zámerom je dlhodobý prenájom. Byty majú interiér už pripravený v čiastočne hotovom stave, ktorý zahŕňa dvere, podlahy, hygienu, kuchyňu, elektroinštalácie, klimatizáciu a dokonca kozub. Nie je preto možné a ani vhodné robiť v priestoroch zásadnejšie stavebné úpravy. Našťastie sú skoro všetky tieto štandardy na pomerne slušnej úrovni. Nájomca a zároveň investor, pre ktorého bol byt prispôsobený, je nútený kvôli práci často cestovať a Nussberg je jedným z jeho prechodných bydlísk. S ateliérom Beef spolupracoval už na viacerých projektoch, čiže navzájom dobre poznajú svoje potreby a možnosti.

Pôdorys bytu sa dá zjednodušene opísať ako dva viac-menej štvorce s podobnou rozlohou, spojené chodbou v prekrývajúcich sa rohoch. Rozloha je na naše pomery veľká, a preto je škoda, že izby nie sú veľkorysejšie. Dispozičné usporiadanie miestností bytu je pre nás netradičné. Naše dogmatické delenie bytu na nočnú a dennú časť je tu úplne ignorované. Spálne sú neďaleko vchodu a obytný priestor s kuchyňou je na opačnom vzdialenom konci. Z chodby pri vstupe sa dostaneme do rozšírenej časti chodby, ktorá sa ešte nedá nazvať halou, ale je priveľká na to, aby zostala nezariadená. Sú tu vstupy do spální, ale priestor je koncipovaný tak, že neexistuje priamy pohľad od vstupu do bytu na vchody do miestností. Obe miestnosti – spálňa a detská izba – sú rozlohou navzájom podobné a pre zvýšenie komfortu majú obe vlastnú kúpeľňu a toaletu. Spoločné WC pre hostí a komora sa tiež nachádzajú v chodbe/hale. Do obytného priestoru, ktorý je v byte dominantný, sa dostávame pokračujúcim koridorom chodby, na ktorom sa nachádza prevýšenie so šiestimi stupňami (tu je miesto spojenia pôdorysov).

Budova stojí na svahu a ťažko odhadnúť, aký bol stav pred rekonštrukciou, ale prevýšenie je pravdepodobne pozostatkom vynúteným pôvodnou dispozíciou hotela. Nachádzame sa v priestore obývacej izby, jedálne a minikuchyne. V jedálenskej časti sa nachádza východ na menšiu terasu s točitým schodiskom vedúcim na väčšiu strešnú terasu. Kuchynský kút susedí s hospodárskymi miestnosťami, ktoré netreba bližšie rozvádzať. Vyššie spomínaný stav pripravenosti interiéru stanovil architektom ateliéru Beef dosť prísne mantinely. Koncepcia sa musela tomuto prispôsobiť a práca na interiéri bola v podstate z väčšej časti dizajnovanie a doladenie dodávaných interiérových prvkov. Niekedy ale býva zviazaná kreativita viac kreatívna než bezbrehá a v rámci stanovených limitov vznikajú zaujímavé riešenia. Architekti vsadili na kontrast medzi kultivovanými doplnkami a dominantným surovým obkladom z drevených dosiek, ktoré zachránili pred osudom paliva. Museli zviesť boj s remeselníkmi, ktorí nedokázali alebo nechceli pochopiť zámer a pokúšali sa zvetrané a neopracované drevo v jeho prirodzenej forme čo najviac vyumelkovať. V obývacej izbe je obklad v kúte pri výraznom a dobre zvládnutom pôvodnom kozube. Kompozícia materiálov pôsobí vďaka reflektorovým lampám a AV technike tak trochu high-tech. Protiváhou obkladu je na diagonále miestnosti položený pult v kuchyni, rovnako zhotovený zo surového dreva. Kuchyňa je snáď jediné miesto v byte, ktoré utrpelo nemožnosťou vykonať stavebné úpravy. Zbytočná stienka s dverami a na kvalitatívne nízkej úrovni dodaná štandardná kuchynská linka sú mínusom bytu. Doplnený pult však značne pozdvihol jej úroveň a architekti ešte pracujú na tom, aby mohli vymeniť aspoň predné plochy linky. Na terase nájdeme tiež fragmenty z obkladových dosiek ako konferenčný stolík a kryty kvetináčov. V priestore spálne je vzájomné pôsobenie dreveného obkladu a čalúneného záhlavia postele najvýraznejšie. Biele vysokolesklé skrine rozmerovo podstatné, ale farebne potlačené, zvyšujú eleganciu miestnosti. Farby dodávajú priestoru doplnky, obrazy a koberce. Inak je poväčšine viac monochromatický, s výnimkou detskej izby. Tá je rozihraná tvarmi aj farbami. Na jednej strane jemné tapety s detskými motívmi a na druhej pastelový nábytok v rozrušených kompozíciách. Vykonzolovaná stolová doska je zároveň technicky najnáročnejším detailom. V masívnej línii sa ukrýva pevnákovová konzola.

Pri úložnom nábytku si architekti dovolili nechať sa strhnúť trochou formalizmu a skrinky sú prístupné len cez posteľ. Avšak pri občasných návštevách dieťaťa to nebude zásadným problémom. Nábytkové kusy v byte ako stoličky od Matteva Hiltona, koberce Nanimarquina a napríklad nevýrazne výrazné svietidlá, všetky dizajnérsky špičkovo spracované, boli umne zvolené, aby dopĺňali a dolaďovali interiér, ale nie aby okázalo dominovali. To už nie je prípad retroobrazov s motívmi rôznej sovietskej propagandy lemujúcich poväčšine chodby, ktoré sa o svoje miesto hlásia, ale nie agresívne. V mnohých prípadoch sú jedinou farbou v interiéri a ich motívy vlastne romanticky a nostalgicky pripomínajú majiteľovi vlastné detstvo a mladosť.

Beef boli pri navrhovaní na naše pomery originálni, ale kriticky môžeme povedať, že sme podobné variácie už videli. Pri bytovom interiéri, ktorý je veľmi osobným pre konkrétneho klienta, to však nemôže byť hodnotiacim kritériom. Podstatné je nakoniec, či klient dostal, čo chcel a potreboval. Môžeme sa domnievať, čo majiteľ chcel, ale z interiéru v Nussbergu je cítiť, že dostal priestor pre pohodlný oddych, zábavu, priateľov a rodinu.

Poznámka: 1 Clima Villas, pamiatkovo chránený hotelový komplex, postavený v rokoch 1963 – 1965, od architekta Ernsta Hiesmayra revitalizoval na nájomné apartmánové byty AIV Generali Wohnhausanlage v roku 2006 ateliér architekta H. P. Petriho.

Převzato z partnerského časopisu ARCH