Plzeňská oáza klidu na frekventovaném místě

Pátek, 29. Duben 2011 - 2:01
| Napsal:

Kavárna na plzeňském uzlu veřejné dopravy u hlavní pošty. Roh solní ulice a Sadů Pětatřicátníků. Místo obklopené vysokými školami. Zde se nachází asi nejznámější Cross Café v Plzni. Dejte si v tom spěchu dobré kafe v příjemném prostoru a nerušeně brouzdejte na netu. Podívejte se na interiér od ateliéru POINT.

Fotoalbum: 

Další z interiérových realizací plzeňského ateliéru POINT, který vytvořil výraz kaváren Cross Café v Plzni. Přečtěte si autorskou zprávu ateliéru ke kavárně v Solní, pár kroků od plzeňského náměstí.

Autorská zpráva ateliéru POINT:

Obecně, stav před rekonstrukcí

Předmětem návrhu je řešení úpravy fasády v přízemí budovy na rohu Solní ulice a Sadů Pětatřicátníků. V prostorách byl do současnosti provoz fast foodu, nyní je prostor prázdný. Vstup do provozovny je ze Solní ulice. Okenní a dveřní výplně jsou osazeny do dřevěných rámů, které jsou nevhodného členění.

Fasáda je v přízemí opatřena zelenou malbou světlejšího odstínu oproti hořejším podlažím. Sokl je tmavě zelený, na straně do Sadů s větracími okénky do suterénu.

Navrhovaný stav

V souladu s řešením vnitřní dispozice a práva na umístění venkovního sezení na pěší zóně směrem do Sadů navrhujeme u druhého okna od nároží probourat parapet a osadit zde dveře. U ostatních oken na této straně navrhujeme parapety oken snížit na úroveň soklu.
Okna na straně do Solní ulice navrhujeme probourat až na úroveň vnitřní podlahy. Veškerá okna a dveře budou osazeny do dřevěných rámů světlého odstínu a budou dozdobeny římsou a sloupky ve stejném odstínu.

Odstín malby fasády přízemí navrhujeme v odstínu hnědé se zdůrazněním soklu. Fasáda bude opatřena „falešnou“ pásovou rustikou. Meziokenní pilíře budou nasvětleny. Nad jednotlivými vstupy bude umístěna světelná reklama provozovny.

 

Realizace

Kavárna se rozkládá v jedné rohové místnosti, toalet, zázemí personálu a malé místnosti pro přípravu (případně skladování). Proti vstupním dveřím ze Solní ulice se nachází prodejní pult s prodejními chlazenými vitrínami a zápultím s lednicemi, dřezem, kontaktním grilem a mixéry. Nad zápultím je umístěn nasvětlený menuboard.

Sezení je rozděleno na několik typů. Hlavním záměrem bylo využít oken po obvodu provozovny pro sezení spojené s pohledem na ruch města. Probouráním parapetů v oknech směrem do Solní ulice až k zemi vzniknou velká okna a výkladec, kde bude sezení vedle sebe s výhledem do ulice. Za tímto prostorem je sezení klasického kavárenského typu. V ostatních oknech jsou obdélníkové stoly, které jsou osazeny kolmo na okno. Jedno okno směrem do Sadů Pětatřicátníků je předěláno na dveře, které povedou na letní sezení na pěší zóně. V zimě bude v tomto místě osazen stůl. V této části kavárny se též nachází sezení na pohovkách.

V prostoru kavárny je kombinace podlahy z přírodního linolea (či marmolea), která bude přilepeno na přestěrkovanou stávající keramickou dlažbu, a laminátové plovoucí podlahy uchycené na stupínku z dřevotřísky. Ve stupínku jsou instalována dekorační svítidla na principu LED diod formou „hada“. V místě prodejního pultu je na podlaze osazena guma. V prostoru dveří (pouze ze Solní ulice) je osazena čistící zóna.

Stěny v kavárně jsou z části obložené stejným typem laminátové plovoucí podlahy na dřevotřískovém roštu s dekoračními LED svítidly, které jsou směřovány ke stropu.
Ze stěn je okopán keramický obklad jsou přeštukovány. V místech s dekorační malbou je OIKOS Travertino s finiturou Veldecor.

Toalety jsou obloženy keramickým obkladem, kde listela bude nahrazena barevným sklem a obklad bude napenetrován, přestěrkován a vymalován omyvatelnou malbou. Nad obkladem bude malba černá.

Stropy jsou klenuté a jsou po opravách štuku opatřeny malbou. Na toaletách je strop, technologie vedoucí pod stropem natřeny černou matnou barvou.

Okna do Solní ulice jsou zvětšena o parapet a sahají až k podlaze kavárny. Všude jsou osazeny nová okna a dveře v dřevěném rámu s izolačním dvojsklem. Zvenku jsou okna i dveře dozdobeny jednoduchými sloupky, římsou a kazetami. Venkovní parapety a římsa jsou oplechovány měděným plechem. Dřevo je výběrový smrk mořený na dub či buk.
Dveře jsou osazeny samozavírači a nerezovými madly.

Stávající vnitřní dveře jsou natřeny nátěrem, stejně tak dřevěné zárubně. Kování je vyměněno za kování Cobra v bílém kovu.

Dekorační zábradlí je z kovového hranatého profilu 30 x 30 mm natřeném barvou OIKOS Novalis. Horní část zábradlí tvoří madlo z masivního dubu. Zábradlí je kotveno přes stupně až do stávající podlahy.

Prodejní pult je z melaminových desek hraněných ABS hranou tl. 2 mm v kombinaci lakobelem, který tvoří masku pultu a kryt soklu. Pracovní deska je tl. 60 mm složená ze tří dřevotřískových desek, které jsou polepeny HDF folií. Obdobně je zpracováno zápultí. Jednotlivé korpusy skříněk jsou dostatečně široké pro zasunutí lednice.

Stolky jsou vyrobeny ze stejných materiálů jako prodejní pult. V horní desce je otvor pro vhazování odpadků do koše, který je umístěn uvnitř skříně. Vedle odpadkové nádoby je umístěn basový reproduktor (bočnice skříně je z tahokovu v černé barvě). V horní části se nachází výškově stavitelné skleněné nádoby na dochucovací potřeby a skleněné police na doplňkový prodej. Jeden ze stolků má v zamykatelná prosklená dvířka v horní části a prosvětlovací tenkou kuchyňskou zářivku ve stříbrném odstínu.

Stolky jsou z tuplované melaminové desky na kovové podnoži v barvě matné nerezi.
Hranaté stolky v zadní místnosti bodou dýhovány. Síla desky je 60 mm. Stolky v oknech jsou z dřevotřískových desek polepených HPL folií ve dvou dekorech. Mezi dekory je vložen proužek z plexisklem který je zespodu prosvětlen LED diodami (musí být chráněno proti dotyku). Mezi nohou a deskou stolu je vložen kovový plech stříbrné barvy. Nohy stolu jsou pevně spojeny s podlahou. Sedací nábytek je čalouněný s drobnými kovovými doplňky.

Venkovní fasáda je v prostoru prvního nadzemního podlaží opatřena novou malbou do výše římsy pod dalším podlažím. Fasáda bude opatřena „falešnou“ pásovou rustikou. Meziokenní pilíře budou nasvětleny. Nad jednotlivými vstupy bude umístěna světelná reklama provozovny. Sokl je v tmavším odstínu.

 

Zdroj: Ateliér POINT                        

Designový nábytek: POINT Shop 

Projekt vznikl za pomoci ArchiCADu.

Klíčová slova: