Proluku v dejvické bloku vyplnilo studio Doležel Architekti asymetrickým bytovým domem

Pondělí, 24. Červen 2019 - 0:38
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V rámci kultivace dejvického bytového komplexu navrhlo studio Doležel Architekti na pozici nevyužívaného přízemního objektu v ulici Mydlářka nový bytový dům. Mezi původní zástavbu z poloviny 20. století architekti vklínili asymetrický objekt, který doplnil uliční frontu a svým zalomením fasády, která na první pohled vystupuje z homogenního charakteru zástavby.

Bytový dům Mydlářka, Doležel Architekti © Andrea Thiel Lhotáková
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor František Doležel
Ateliér Doležel Architekti s.r.o.
Spolupracovníci Miroslav Klofáč, Vojtěch Kolínský, Vojtěch Kramář, Helena Doleželová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 6 - Dejvice
Ulice, číslo Mydlářka, 3136/9
PSČ 16000
Suma 16 000 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2010
Datum realizace 2017

Novostavba bytového domu Mydlářka je součástí postupné kultivace dejvického bytového komplexu z 50. let 20. století, která vzniká ve spolupráci s Úřadem Městské části Praha 6 a zahrnuje umístění dětského hřiště, mateřské školy a dvou bytových objektů doplňujících severní uliční frontu podél ulice Mydlářka. 

Jedním z těchto objektů je v roce 2017 dokončený dům na pozemku 3136/9, jenž nahradil nevyužívaný přízemní objekt, vklíněný mezi dva stávající bytové domy. Nový bytový objekt o jednom podzemním a čtyřech nadzemních podlažích střešní atikou nepřesahuje římsy sousedních domů, ale snaží se na omezeném pozemku proluky využít plošný potenciál asymetrickým "vystoupením" z roviny fasády okolních domů a nenásilně tak oživit jednotvárnost uliční fronty.  

Hlavní vstup je veden z ulice přes předzahrádku. Z vnitrobloku je vyřešen vjezd do podzemních garáží přes autovýtah a točnu ke čtyřem parkovacím stáním. Centrem dispozice domu je komunikační jádro tvořené tříramenným schodištěm a proskleným výtahem. V 1.NP je umístěn jeden menší byt, ve 2. až 4. NP se nachází na každém patře jeden byt s obdobnou dispozicí. Denní část je orientována k jižní prosklené fasádě s lodžií. Při severní fasádě jsou umístěny ložnice. V centru dispozice je koupelna, wc a šatna.  

Obě fasády jsou vzhledem ke své orientaci řešeny odlišně. V kontrastu s tradičními zděnými bytovkami je jižní fasáda prosklená a výrazně horizontálně členěná lodžiemi po celé šířce objektu. Vertikalitu fasádě dodávají posuvné stínící panely posazené na samou hranu lodžií. Severní fasáda je kombinací francouzských oken s obkladem ze sendvičových velkoformátových hliníkových panelů. 

Konstrukční systém je tvořen dvěma příčnými nosnými železobetonovými stěnami a ztužujícím schodišťovým jádrem s deskovými stropy a konzolami.