Prostorný dejvický byt odkazuje po rekonstrukci od studia Konceptual na meziválečnou modernu

Úterý, 4. Únor 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V činžovním domě v pražských Dejvicích ze čtyřicátých let dvacátého století navrhlo architektonické studio KONCEPTUAL celkovou rekonstrukci třípokojového bytu. Nové řešení spojilo dva průvhozí pokoje v jeden velký otevřený prostor, který je díky své orientaci a velkým oknům plný přirozeného světla. Interiér pak doplnily například ikonické židle Thonet od Marcela Breuera, slavného modernistického architekta a nábytkářského designéra působícího na Bauhausu, ale také konferenční stolky navržené samotnými autorkami rekonstrukce.

Rekonstrukce bytu v Dejvicích, KONCEPTUAL © Josef Neumann
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Barbora Mluvková, Petra Holasová, Lucie Opluštilová, Ivana Dušičková, Karel Stejskal
Ateliér Ateliér Konceptual
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha - Dejvice
Datum realizace 2018
Užitná plocha 118.00m2
Poznámka

dodavatel koupelen: Perfecto, www.perfecto.cz dodavatel textílií: Styltex, www.styltex.cz dodavatel svítidel: Setec, www.setec.cz Truhlářské práce: Truhlářství Kněžínek s.r.o.

Velkoryse pojatá rekonstrukce a návrh interiéru bytu v pražských Dejvicích. Citlivá repase původních zachovaných prvků a přiznané vložení nových truhlářských elementů v designu dubového dřeva a bílého laku vytváří kontrast mezi starým a novým. Jednoduché minimalistické osvětlení nechává působit celek. Hlavními motivy návrhu jsou světlo, jednoduchost a prostor.

Byt se nachází v 5. patře obytného domu ze 40. let 20. století. Je orientovaný na slunný jihozápad. Původní dispozice bytu byla pro toto období klasická. Tři samostatné pokoje orientované do ulice, z nichž dva byly průchozí, koupelna a na konci dlouhé chodby kuchyně. 


Rekonstrukce bytu v Dejvicích, KONCEPTUAL © Josef Neumann

Rekonstrukce si klade za cíl propojit více funkčních zón, velkoryse otevřít obytný prostor a nabídnout pohodlí a praktičnost. Dva průchozí pokoje jsou spojeny v jeden velký prosluněný prostor s balkónovým oknem. Ložnice se samostatnou koupelnou je naopak orientována do klidného vnitrobloku. Tento zásah do dispozice poskytl klidové části bytu dostatek soukromí. Z chodby se stává prostorná šatna s praktickými úložnými prostory. Oblečení, sportovní vybavení i pračka a sušička jsou skryty ve vestavných skříních. Prostor zůstává čistý, bílý, s výraznými geometrickými detaily dubových úchytek.


Rekonstrukce bytu v Dejvicích, KONCEPTUAL © Josef Neumann

Dubové dřevo, materiál, z něhož jsou vyrobeny původní parkety, se stal sjednocujícím prvkem interiéru. Ke dřevěné podlaze byla zvolena jemná barevnost v odstínech bílé a krémově šedé. Pohovka v sytě modré barvě působí jako barevný akcent v daném prostoru. Výrazný kuchyňský ostrůvek s velkoformátovou dlažbou se opticky propojuje s obývacím prostorem konferenčními stolky, které navrhli architekti. V návaznosti na dobu vzniku domu jsou vybrány ikonické židle Thonet S 64 N a Thonet S 32 N od významného modernisty Marcela Breuera. Tyto židle v kontrastním ořechovém dekoru se stávají dominantním prvkem interiéru. Majitelé jsou sběratelé a obdivovatelé tohoto období. Na židle navazuje výběr křesel, které jsou ikonami současného designu a spolu s vybraným osvětlením od společnosti Flos, propojují interiér chromovými prvky, jež podtrhly nádech období Bauhausu.


Rekonstrukce bytu v Dejvicích, KONCEPTUAL © Josef Neumann


Rekonstrukce bytu v Dejvicích, KONCEPTUAL © Josef Neumann