Prvorepublikový dům v Brně nabízí po rekonstrukci od studia AEIOU malometrážní byty i kanceláře

Čtvrtek, 5. Březen 2020 - 0:15
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Studio AEIOU navrhlo celkovou rekonstrukci modernistického domu z poloviny 30. let, který se nachází v okrajové části Brna. Snahou architektů bylo zachovat původní hodnoty domu, zároveň ale přizpůsobit vnitřní prostory dnešní době. V přízemí vznikl otevřený kancelářský prostor, horní podlaží pak nabízejí celkem čtyři jednopokojové a dvoupokojové byty. Kanceláře i byty charakterizuje výrazná barevnost vybraného vybavení, nápadné jsou také rudé kovové prvky fasády a hlavního vnitřního schodiště, které dodávají celé stavbě na eleganci.

Dům s kancelářemi a byty v Brně, studio AEIOU © Martin Zeman
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Vojtíšek, Jakub Staník
Ateliér studio AEIOU
Spolupracovníci Tamara Bemerová, Tomáš Pevný
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Ulice, číslo Šmejkalova 3
Datum projektu 2017
Datum realizace 2019
Užitná plocha 218.00m2
Zastavěná plocha 923.00m2
Poznámka

Investor : technology-support s.r.o.
Hlavní dodavatel stavby :
STAVBY HES s.r.o.
Dodavatel interiéru
TARGET DESIGN s.r.o.
PB Profi s.r.o.
PODLAHY PRŮŠA, s.r.o.
QL Interier s.r.o.

 

 

Stavební úpravy respektují v maximální míře charakter prvorepublikového domu, původně navrženého s malometrážními byty (r. 1936). Nové zásahy i materiály podtrhují její dobové hodnoty. V návrhu se opakují přímé i zaoblené linie, původní materiály jako teraco, parketové podlahy a kovové zábradlí. Nové funkční využití počítá s umístěním kanceláří a zázemím v přízemí domu. Dispozice je zde založená na jednom otevřeném prostoru, děleném vloženými objemy. Každý má jinou funkční náplň (hovorna, kuchyňka, šatna, WC, sklad).

Dispozice s oddělenými kuchyňkami a hygienickým zázemím umožňuje v případě nevyužití školící místnosti prostor pronajmout jako další kancelář. Z kuchyňky je přímý vstup na zahradu, zde jsou zatravněné plochy a pódia pro venkovní sezení. V ostatních dvou patrech jsou čtyři byty kategorie 1+kk a 2+kk, vycházející částečně z původní dispozice. Byty jsou navrženy tak, aby sloužily i jako služební nebo kancelářské prostory. Plochá střecha má nové využití s několika zónami. Výhledově se počítá se zónou relaxační s venkovní saunou, ochlazovnou a lehátky; společenskou zónou s venkovním grilem a posezením; odpočinkovou zónou s hamaky. Po obvodu terasy je navržená vzrostlá zeleň. 


Dům s kancelářemi a byty v Brně, studio AEIOU © Martin Zeman


Dům s kancelářemi a byty v Brně, studio AEIOU © Martin Zeman