Rekonstrukce bytu v centru Bratislavy od Grau architects umožnila osový průhled celou dispozicí

Středa, 26. Srpen 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architektonické studio Grau Architects ze Slovenska navrhlo komplexní rekonstrukci bytu v bytovém domě ze 40. let, který se nachází v bezprostředním kontaktu s historickým jádrem Bratislavy. Byt sice nenabízí tak velkorysé prostory jako okolní stavby, přesto se ale architekti rozhodli ve svém návrhu zdůraznit centrální chodbu, která osově prochází bytem od vchodu až do ložnice - jde tak o interpretaci emfilády. Architekti navrhli také změny dispozice, tak aby se mohl zvětšit prostor obývacího pokoje i kuchyně. Bílé stěny bytu s parketovou podlahou doplňuje vestavěný nábytek a barevné akcenty.

Byt H, Grau Architekti/ Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková © Nora and Jakub Čaprnka
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková
Ateliér GRAU
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava

Byt na Medenej ulici v bytovom dome zo 40 rokov v sebe nenesie ducha okolitých prvorepublikových domov s vysokými stropmi a prevládajúcou osovou emfiládou. Aj napriek tomu byt s racionálnou dispozíciou čiastočne preberá tento princíp. Pôvodná chodba od vstupu osovo smeruje po dĺžke bytu až do obývacej časti a pokračuje do izby presklenými dvojkrídlovými dverami. Obytný priestor si tak ponechal staromestského ducha aj pri svojich rozmeroch a orientácie od ulice do vnútrobloku.

Byt H, Grau Architekti/ Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková © Nora and Jakub Čaprnka

Zväčšením obývacej izby o pôvodnú slúžkovskú izbu sme dostali miesto pre kuchyňu. Od vstupu tento priestor oddeľuje šatníková skriňa. Pri prechode zo zádveria do obývacej časti s kuchyňou sa dostávame do osového priehľadu celého bytu. Vložený objem kuchyne ako jediný materiálový a farebný objem v byte opticky vyvažuje priehľad a odkazuje na pôvodné priečky a dvere v obývacej izbe. Kuchynský pult presahuje do obývacej časti a stáva sa jej súčasťou. Z pôvodnej kuchyňe sa stala malá pracovňa.

Byt H, Grau Architekti/ Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková © Nora and Jakub Čaprnka

V interiéri prevažuje biela farba, doplnená o farebný akcent kuchynského pultu a jaseňovú šatníkovú skriňu na svetlej terazzo podlahe. Ten istý princíp materiality preberá aj kúpeľňa. Ostatná čast bytu je opakom tejto koncepcie, na drevených parketách je uložený biely nábytok s objektami z dreveného masívu.

Byt H, Grau Architekti/ Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková © Nora and Jakub Čaprnka