Rezavá housenka z Chile

Středa, 21. Srpen 2013 (Celý den)
| Napsal:

Casa Oruga (housenka) v Santiago de Chile byla postavena z dvanácti přepravních kontejnerů architektem Sebastiánem Irarrazábalem. Dům pro sběratele umění stojí na úbočí horského svahu, má výhled přes celé město až na magické vrcholky And a nejvyšší hory Jižní Ameriky. Podařilo se tak vytvořit prefabrikovaný a ekologický dům, který leží v prostředí se spoustou přirozeného světla a čerstvého vzduchu. To bývá v Santiago de Chile, vzhledem k jeho poloze, leckde problém najít.

Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Fotoalbum: 
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - photos © Sergio Pirrone
Casa Oruga, Chile - řez © Sebastián Irarrázaval Arquitectos
Casa Oruga, Chile - dolní patro © Sebastián Irarrázaval Arquitectos
Casa Oruga, Chile - horní patro © Sebastián Irarrázaval Arquitectos
Katalogový list: 
Autor Sebastian Irarrazaval Delpiano
Světadíl Amerika
Země Chile
Město Santiago de Chile
Ulice, číslo Los Trapenses
Datum realizace 2012
Zastavěná plocha 350.00m2
Plocha pozemku 900.00m2

Velkolepý montovaný dům v horském svahu na okraji Santiaga de Chile byl postaven pro sběratele umění a jeho rodinu v nové příměstské vilové čtvrti. Za účelem snížení doby výstavby i nákadů byly na konstrukci použity recyklované přepravní kontejnery. Celý tento luxusní rodinný dům je tak vytvořen z pěti 40" standardních dlouhých kontejnerů, šesti 20" standardních kratších kontejnerů a jednoho 40" kontejneru s otevřenou střechou pro vytvoření bazénu a terasy.

Architekt se muset vypořádat se dvěma úkoly. Prvním byla otázka jak integrovat dům do místa, kde je tak silná nejen vizuální ale i tektonická přítomnost hor. Podloží je velmi tvrdé a je zároveň nebezpečné ho narušit. Bylo nutné vzít také v úvahu poměrně prudký svah. Dalším požadavkem bylo volné proudění vzduchu skrz dům, a eliminace strojního chlazení.
Aby bylo možné začlenit návrh do charakteristického území na úpatí And, dům je postaven na principu boxů směřujích do údolí. Ty jsou v místě s terénem zalomeny směrem vzhůru. V zadní části domu se nachází vstup a ložnice dětí, kam se díky tomuto uspořádání porařilo přivést vzduch a světlo pomocí šikmých světlíků.

Jednotlivé prostory v domě jsou koncipovány podélně, v rámci jednotlivých kontejnerů. Ty jsou navzájem posunuty a odděleny. V místech styků tak vznikají přirozené prostory střetávání a ve volných plochách terasy. Díky posunutí kontejnerů vůči sobě a odstupům mezi nimi je možné většinu prostor větrat a osvětlit ze dvou stran. Tím bylo také docíleno vhodného proudění čerstvého vzduchu z hor. Pro výběr materiálů nebyly důležité pouze nízké náklady, ale také jednoduchá údržba. Bylo také důležité zohlednit schopnost přirozeného stárnutí materiálu a jeho výhody.

Interiéry Casa Oruga jsou moderní, světlé a vzdušné. Společné prostory byly umístěny v dolní části domu a jejich velká okna přes celou výšku místností vytváří rám pro úžasné výhledy do krajiny. Chytré opakované využití kontejnerových krabic z rezavého plechu nejen zrychlilo dobu stavby a vedlo ke snížení nákladů, ale také dalo nový život jinak odpadním materiálům. Boxy jsou integrovány do krajiny a jak bude hrubá ocel dále korodovat, barevně se čím dál víc přizpůsobí narudlým kopcům v okolí. Architektonické prvky, jako jsou okna, dveře, světlíky jsou v celém domě typizovány nejen kvůli snížení nákladů, ale také pro jednotný charakter domu.