Rodinný dům Na konci cesty

Pondělí, 13. Únor 2012 - 1:00
| Napsal:

Objekt rodinného domu ve Vrátkově se nachází na konci cesty jako poslední z trojice domů na rozlehlém mírně svažitém pozemku obklopeném lesem a polem.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Tomáš Klanc
Ateliér atelier KLANC
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Vrátkov
Suma 5 000 000.00
Měna CZK
Datum realizace 2008
Užitná plocha 250.00m2
Zastavěná plocha 180.00m2
Plocha pozemku 2 000.00m2

Jedná se o dvoupodlažní nízkoenergetickou tesařsky na místě postavenou dřevostavbu, která je jakoby nabalená na zděném akumulačním jádru nosných zdí kolem obytného prostoru v přízemí. Usazení dřevostavby na zděném jádru vytváří v exteriéru i interiéru přiznanou dynamickou terasovitou postupně ustupující kompozici hmot připomínající lodní palubu. Hlavním hmotovým a konstrukčním prvkem domu je výrazné sochařsky řešené tvarování přiznaných nosných konstrukcí na fasádě i interiéru, které jsou navržené s ohledem na celkový výraz a siluetu domu. Ta je doslova podtržena křivkou hlavní nosné dřevěné římsy probíhající v různých výškách kolem celého půdorysu domu. Kolem ložnice rodičů ve snížené zadní části domu prochází v úrovni dřevěné podlahy přízemí na pilotech díky snížení pozemku cca 1 metr nad zemí. V prostoru zastřešeného vstupu pod vykonzolovaným prvním patrem přechází v přiznané šikmině jednoramenného schodiště do úrovně stropu – podlahy patra, a v této úrovni pokračuje na zastřešené automobilové stání, pergolu a obytnou terasu, kde je podepřená staticky prostorově tuhými šikmými sloupy do V.

Díky komfortní velikosti pozemku má dům veškeré společné obytné prostory rodiny a ložnici rodičů v přízemí v bezprostředním kontaktu s obytnou terasou a zahradou. V patře se nachází pouze dětské pokoje a společná herna. Jádrem domu je členitý obytný pokoj propojený s jídelnou a kuchyní s přiznanou konstrukcí dřevěného trámového stropu, který bez jakýchkoli chodeb a nevyužitých míst přechází přímo do ložnice rodičů v přízemí a dětských pokojů v patře. Vzniká tak příjemný prostor, který je inspirací pro vřelé a otevřeně komunikativní zázemí celé rodiny.