Špilberk při každém vynoření

Úterý, 6. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rekreační plochy se významně podílí na kvalitě života a možnostech trávení volného času ve městě – zvláště v horkém létě to musí potvrdit obyvatelé Brna , kteří mají možnost koupání téměř v samotném centru. Kompozice koupaliště v náručí přírody a s výhledem na městské panorama byla v roce 2004 dotvořena novou budovou krytého bazénu od architektů z kanceláře DRNH.

Architekti DRNH, Sportovní a rekreační areál Kraví hora – foto © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Antonín Novák, Petr Valenta, Radovan Smejkal, Klára Košťálová
Ateliér Architekti DRNH
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno - střed
Ulice, číslo Kraví hora
PSČ 602 00
Suma 210 000 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2002
Datum realizace 2004
Zastavěná plocha 9 260.00m2
Plocha pozemku 38 629.00m2
Poznámka

Foto © Filip Šlapal

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ

Areál letního koupaliště na Kraví hoře patří svou polohou a přírodním charakterem mezi nejcennější rekreační a oddechová místa ve vnitřním Brně. Jeho hodnota je dána především polohou na stráni Kraví hory s výhledem na hrad Špilberk a katedrálu sv. Petra a Pavla jako nejznámějších dominant města, a lokalizací v rámci městského parku.

Kvalita prostředí pak předurčila základní koncept rekonstrukce i novostavby, definovaný především snahou o minimalizaci stavebních objemů a propojením vnitřních a venkovních prostor. Stavební intervence by se tak měla stát rezonátorem, zesilujícím jedinečnou magii místa.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ

Rekonstrukce původní části areálu ze 60. let zahrnuje nejen jeho rozšíření, ale též celkové zkvalitnění nabídky, při zachování původních objemů a prostorového uspořádání. Oba venkovní bazény, t. j. 50metrový plavecký bazén a dětský bazének byly rekonstruovány technologií samonosných nerezových van s vestavěnými vodními atrakcemi.

Zachován zůstal přírodní charakter teras ke slunění porostlých travou a vystavěných z lomového zdiva tvořeného kamenem vytěženým v místě stavby. Repasovány byly i původní ocelové skluzavky, jejichž zvláštní a typicky dobový design mile doplňuje jinak strohé horizontální členění betonových a zděných konstrukcí. Novostavba bazénové haly harmonicky a zcela v duchu původního konceptu navazuje na stávající hmoty, jakož i na úroveň venkovních teras a umožňuje tak optické i provozní propojení venkovních i vnitřních bazénů. Obslužné i technologické provozy jsou situovány do pozemních podlaží, viditelná je pouze vlastní bazénová hala se vstupním mezipatrem pokladen a kavárny.

Vnitřní bazény jsou rovněž nerezové konstrukce, plavecký 25m bazén umožňující závodní plavání v šesti drahách je doplněn bazénem pro neplavce s vodními atrakcemi a velkou vířivkou s teplejší vodou a masážními tryskami. Přelivný systém bazénů umožňuje díky hladině vody vyvýšené nad úrovní podlahy nerušené výhledy na okolní přírodu i dominanty města.

Výběr materiálů, jakož i konstrukcí, dokládá snahu o maximální životnost a přírodní charakter objektu. Černá břidlice zajišťuje svou přirozenou vrstevnatostí potřebný protiskluz podlahy bazénové haly, lepené dřevěné rámy nosné konstrukce doplňují betonové sloupy a zdi z pohledového betonu zajišťující prostorou tuhost, vypnutý textilní podhled ukrývá světla, vzduchotechniku, svody i akustickou izolaci.

Charakter vybraných materiálů, jakož i pečlivé řešení jednotlivých konstrukčních detailů, dokládají snahu o maximální zjednodušení architektonického řešení vnitřních prostor za cílem obrácení pozornosti návštěvníka k venkovním prostorům, k výhledům na okolní přírodu i město.