Architekti D.R.N.H. - Wellness Kraví hora: Oblíbené brněnské koupaliště doplnil (staro)nový objekt wellness Foto: Barbora Ponešová
Architektura / občanské stavby

Unikátní brněnské koupaliště na Kraví hoře doplnilo moderní wellness centrum respektující původní podobu areálu ze 70. let

Studio Architekti D.R.N.H. po letech navázalo na svou zdařilou rekonstrukci a doplnění oblíbeného koupaliště na Kraví hoře. Minulý rok v areálu dokončilo nový objekt wellness centra vycházející svým architektonickým pojetím z původní stavby, která byla v nevyhovujícím stavu.

Matěj Beránek , 12. 6. 2023

Od sedmdesátých let se na jižní straně Kraví hory v Brně nachází sportovně-rekreační areál. Jeho součástí je také venkovní koupaliště, jehož podobu navrhl roku 1969 architekt Miloslav Kramoliš (1925−1988) v duchu pozdní moderny. Velmi citlivě přitom pracoval se svažitým terénem, jelikož jednotlivé objekty a plochy areálu koupaliště rozvrhl do teras uskakujících po vrstevnicích.

S příchodem nového milénia začala celková revitalizace areálu z dílny brněnského studia Architekti D.R.N.H. V první fázi došlo k opravám venkovního bazénu i veřejných prostorů a výstavbě nové plavecké haly s prosklenými stěnami chráněnými dřevěnými lamelami. Realizace si vysloužila značné uznání odborné veřejnosti. Na úspěch architekti loni navázali přestavbou původního objektu ze 70. let, který byl už delší dobu ve špatném stavu.

„Výstavba wellness centra tak byla dalším krokem k obnově lokality – původní objekt byl přestavěn při zachování nosného skeletu, celkové kompozice a proporcí původní modernistické budovy,“ popisují autoři návrhu. Západní křídlo obsahuje saunový svět propojený s krytou bazénovou halou, navazující východní křídlo pak slouží jako letní koupaliště s občerstvením, šatnami a provozním zázemím.

“Původní tvarosloví bylo rehabilitováno tak, aby byl zachován lineární charakter plných atikových stěn podpořený pravidelným rytmem sloupů. Prostory venkovního podloubí jsou v návrhu zakomponovány do interiéru budovy a obálka je navržena plně průhledná, aby se maximalizovalo vizuální propojení mezi exteriérem a interiérem,” vysvětlují architekti s tím, že na střeše objektu vznikla nová venkovní relaxační zóna s dvojicí panoramatických saun a vířivkou s výhledem na město. Na střechu se návštěvníci dostanou díky nové prosklené přístavbě.

Foto: Architektonicky unikátní areál koupaliště vznikl v 70. letech podle návrhu architekta Miloslava Kramoliše

Celkově wellness centrum pojímá sedm saun a vodní plochu s vířivkami a ochlazovacím bazénkem. Po materiálové stránce architekti pracovali s přírodními materiály, jako jsou různé druhy dřevin, skleněné mozaiky, kouřové sklo nebo pálená žula uplatněná na podlaze.

Foto: Minimalisticky pojaté interiéry navozují poklidnou atmosféru

“Plochu střechy doplňuje vegetační souvrství osázené luční trávou, dešťové vody jsou dále zachycovány v podzemních nádržích v celém areálu a následně využívány. Z technologického hlediska je zajímavé využití energetické rezervy kogenerace stávající bazénové haly, zbytkové teplo je využíváno k ohřevu užitkové vody a vnitřního vytápění,” upřesňují architekti technické řešení objektu.​

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři