Svěží interiér stomatologické ordinace

Úterý, 3. Květen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Znáte to – jako každý půlrok se vám nechce. Návštěva zubního lékaře se prostě neřadí mezi příjemné záležitosti, pokud však zavítáte do Braníku, alespoň to uteče rychleji. V příjemném prostředí čekárny i ordinace zkrátka nebudete myslet na to, co vás čeká… Tak zase za šest měsíců, ano?

Mooza architecture, Stomatologická ordinace v Braníku - foto © Kristýna Šilhavá
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petra Bíšková, Klára Císařovská, Štěpán Svejkovský, Markéta Knobová
Ateliér Mooza architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 4 - Braník
Ulice, číslo Branická 1241/34
PSČ 147 00
Datum realizace 2015
Užitná plocha 150.00m2
Poznámka

Foto © Kristýna Šilhavá

Zadáním mladého zubního lékaře Víta Olšovského bylo navrhnout kompletní rekonstrukci nových prostor jeho firmy Doktor OLS. Výčet prostor zahrnoval vstupní čekárnu, navazující tři ordinace a také zázemí pro lékaře.

Celým návrhem prostupuje snaha vytvořit atmosféru, která by na první pohled paradoxně neměla připomínat lékařské prostředí s typickou sterilní čekárnou. Hned při vstupu nás tak uvítá prostor, kde nelze přehlédnout dominující překližkové desky s výraznou kresbou dřeva. Tvoří i podklad pro typizované sedáky různých dekorů. Mezi těmito sedáky může být místo pro odložení tašek, šál a klobouků. Konzolové řešení sedáků usnadňuje úklid. Na stropě se opakuje stylizovaná kresba dřeva tentokrát v ruční malbě. Místy přechází na stěny a tvoří tak část navigačního systému v místnosti. Do překližkového květináče ve výloze lze umístit libovolné pokojové květiny, které doplňují přírodní ráz čekárny.

Samotné ordinace jsou pak řešené s důrazem na funkčnost, s převládající bílou barvou navozující pocit čistoty. Jedinými akcenty jsou pak zubařské křeslo spolu s dekoracemi, které odrážejí osobitost praktikujícího lékaře. Pro tyto osobní dekorace jsou osazeny jednoduché překližkové police, které se nacházejí nad pracovní plochou.

Dalším oříškem pro nás byla denní místnost lékařů s malou kuchyňkou, která má sloužit k odpočinku a ke stravování. Jelikož pro mi byla zvolena místnost ve středu dispozice s chybějícím oknem, rozhodli jsme se zde pokusit o malý vtip a iluzi – obraz okna s výhledem do zeleně. Jedná se o klasický plakát s nalepenou dřevěnou lištou, která simuluje rám.