Velkorysý byt s původními prvky na Vinohradech prošel komplexní rekonstrukcí od 0,5 Studia

Úterý, 31. Červenec 2018 - 0:33
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z pražského architektonického ateliéru 0,5 Studio kompletně zrekonstruovali krásný byt v činžovním domě z roku 1910, který se nachází na pražských Vinohradech. Prostoru dominuje bílá barva stěn a vestavěného nábytku, se kterou kontrastují pestrobarevné obrazy od známých českých umělců i další umělecké předměty. Celý byt sjednocuje také nová parketová podlaha, která dodává bytu na velkorysosti. V obývacím pokoji upoutá netradičně prostorná knihovna přes celou stěnu, z níž je patrný investorův zájem o umění, kulturu a architekturu.

Byt v Praze na Vinohradech, 0,5 Studio © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Vít Svoboda, Pavel Nový
Ateliér 0,5 Studio
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 2 - Vinohrady
Datum projektu 2016
Datum realizace 2018
Užitná plocha 108.00m2

Zadáním investora a jeho rodiny bylo najít a zrekonstruovat autentický byt v historické části Vinohrad. Společně s 0,5 Studiem objevili byt v původním stavu s dochovanými historickými prvky. 0,5 Studio má s rekonstrukcemi starších bytů rozsáhlé zkušenosti a z tohoto důvodu si jej vybral i investor.

Dům z roku 1910, ve kterém se byt nachází, sousedí s oblíbeným pražským parkem. Rozloha bytu činí 108 metrů čtverečních. Jedná se o klasické rozvržení domovního trojtraktu s orientací místností do ulice a vnitrobloku. V bytě byly zachovány historické dveře a ostění oken. Původní dispozice 3+1 umožnovala adaptaci na 4+kk bez větších zásahů. Proběhly drobné změny, které velice zvýšily komfort užívání bytu. Hlavními požadavky byly změna pozice kuchyně, která nově navazuje na obytný prostor, a orientace ložnic do vnitrobloku.

Hlavní myšlenkou návrhu byla snaha o obnovu původní atmosféry a maximální využití velkorysosti bytu. Pojícím prvkem celé rekonstrukce se stala barevnost. Prostor je minimalisticky sjednocen bílou barvou, ta se objevuje na oknech, dveřích, topení a vestavěném nábytku. Bílá podporuje světlost bytu a historickou atmosféru. Díky neutrálnímu bílému pozadí mohou vyniknout osobní věci obyvatel (obrazy, fotky, knihy a jiné artefakty). Ve všech místnostech byly položeny nové parkety ve stromečkovém vzoru, typické pro podlahy domů z 19. století. V koupelně byla použita bílá dlažba a obklady. Výrazným a kontrastním prvkem k historickém obalu je moderní LED osvětlení, vyrobené na míru. To bylo navrženo do chodby a obývacího pokoje. 

Ve velkorysé vstupní hale dominuje zmíněné osvětlení, světlený kříž, a psí bouda. V hale jsou na stěnách rozmístěné fotografie. Jedná se o originály a proto je dobré je mít umístěné v temnější části bytu. 

Obytný prostor a kuchyně jsou orientovány směrem do ulice, k přilehlému parku. Oproti tomu ložnice rodičů a dětský pokoj jsou umístěny do klidné části bytu směrem do vnitrobloku. Obytný prostor je oddělen od kuchyně příčkou s původními obložkami, celou tuto stěnu pak pokrývá rozsáhlá knihovna. Na protější stěně obývacího pokoje je podélná komoda, která slouží k ukládání a zároveň jako sokl pro menší sochy a umělecké předměty. V prostoru obýváku je sedačka, která je centrem bytu a lze z ní sledovat projekce na stěně. Osvětlení je zde řešeno třemi zavěšenými liniemi led-diodových světel.

Kuchyně v další místnosti je řešena vestavěným blokem využívajícím celou výšku bytu. Pracovní deska a povrchy kuchyně jsou sjednoceny do stejného odstínu. V kuchyni vyniká  autorsky vyrobený stůl z masivního dubu a podnoží z ohýbaných trubek.  Tvarování stolu navzauje na funkcionalistké židle z 30. let. Osvětlení nad jídelním stolem je dalším autroským výrobkem.

Vybavení ložnice je navrženo efektivně a nabízí dostatek úložného prostoru. Šatní skříně, postel s úložnými prostory a police na knihy jsou vyrobeny na míru pro tento byt. 

Dětský pokoj se realizoval v druhé fázi. Vestavné pueblo” pro dvě děti má mnoho skrytých úložných prostor na knihy, hračky a oblečení. Je navrženo a nadimenzováno tak, aby s dětmi vyrostlo. Neobsahuje žádné zdobné prvky, ty se mohou proměňovat s věkem dětí formou zařízení. Jasné vymezení a využití výšky bytu umožnilo soustředit spaní a uložné prostory do jednoho homogenního prvku podél stěny. Zbylý prostor pokoje je využit nyní pro hry dětí, později pro práci u stolu a studium.

Návrh bytu, vedený myšlenkou efektivního využití vestavěného nábytku, vedl k výsledku, který nabízí dostatek volného prostoru pro uživatele a kapacitně vyhovující úložné prostory pro čtyřčlennou rodinu.