Vila, ve které je radost bydlet

Úterý, 7. Srpen 2012 - 2:00
| Napsal:

Začalo to kúpou staršieho objektu v Rači, v náročnom svahovitom teréne, ktorý mal stavebník v pláne zrekonštruovať.

Katalogový list: 
Autor Martin Kvasnica
Ateliér ŠTÚDIO F.O.R.
Zodpovědný projektant
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Datum projektu 2006
Datum realizace 2009
Užitná plocha 196.30m2
Zastavěná plocha 121.60m2
Fotoalbum: 

RADOSŤ BÝVAŤ

„Jedného dňa, keď boli hotové základy, prišiel mladý muž v nových čistých montérkach, v novej čistej žltej prilbe s laserovým zameriavačom, s perfektnou vŕtačkou, s výkresmi, a za ním nákladné autá s panelmi. Vyzeral ako Bob the Builder z tej detskej rozprávky. Všetko pomeral, rozhodol sa, ako panely umiestni, dohodol sa so žeriavnikom a uložil ich do úplnej roviny. Betónovať stropy bola radosť,“ povedal mi pri našom rozhovore majiteľ. Takto som sa postupne dozvedela celú históriu tohto projektu.

Začalo to kúpou staršieho objektu v Rači, v náročnom svahovitom teréne, ktorý mal stavebník v pláne zrekonštruovať. Po porade s architektom sa však rozhodol postaviť nový objekt, ktorý zachováva pôdorys a hmotu pôvodnej stavby. Pôvodný objekt totiž ani po prípadnej rekonštrukcii nevedel poskytnúť lokalitný plán tak, ako si ho on predstavoval. V súčasnosti teda na pozemku stojí kompaktný dvojpodlažný kváder s konštrukciou z liaporbetónových panelov a pozinkovaných oceľových prvkov (stĺpy, zavesené balkóny, schodisko, markíza).

Ľahké liaporbetónové panely mali pôvodne ostať v pohľadovej forme, no žiadna technológia nebola schopná zabezpečiť ich dokonalú impregnáciu, a tak ich nakoniec museli omietnuť. Materiálová kompozícia aj napriek tomu vykazuje rovnováhu, ktorú architekt docielil plošným presklením a otvormi z masívneho dreva (ktoré majú navyše vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti). Vertikálny predel – „žiletka“ – člení dispozíciu objektu na dvojtrakt, pričom v jednom trakte je umiestnená nočná, súkromná, časť so spálňami, hosťovskou izbou a hygienou, a v druhom vzájomne prepojené obývacie časti a kuchyňa. Architekt podporil toto členenie v nižšom podlaží aj výškovým stupňom, ktorý plynulo prechádza do exteriéru a zabezpečuje tak isté súkromie terase z hosťovskej izby.

Dom po osadení panelov a dokončení oceľovobetónových zmonolitnených stropov pomerne dlhú dobu čakal na presklenie. Nakoniec sa stavebníkovi podarilo na Morave objaviť dodávateľa, ktorý mu bol schopný vyrobiť a osadiť bezrámové izolačné trojsklá. Majiteľ totiž s nesmiernym nasadením trval na návrhu architekta. Tam, kde by už iní rezignovali a pristúpili k rámovému riešeniu, sa nevzdal a objekt si tak zachoval svoju čistotu a transparentnosť. Vďaka orientácii na juh a východ má dom dostatok prirodzeného osvetlenia. Vnútorná dispozícia obývacej časti s vnútorným átriom, dva svetlíky (jeden nad átriom a jeden nad schodiskom) a sklené zábradlie dodávajú tomuto priestoru krásnu sviežu atmosféru. Večer k nej prispejú výborne zakomponované svietidlá (jedno líniové kopíruje lávku átria a osvetľuje obývačku). Pôdorys nie je veľmi veľký, no pri tejto otvorenej kompozícii je ťažké to vôbec postrehnúť.

Farebná idea je v exteriéri strohá, ako napokon celý návrh, a vo vnútri veľké otvorené priestory ohrieva teplá béžová. Okrem farby ohrieva objekt aj podlahové vykurovanie, napojené na strešné tepelné čerpadlo, solárne panely a v prípade potreby je tu záložná, plne funkčná kachľová pec na mieru. Do svahu za domom je zabudovaná garáž a na pozemku sa nachádza takisto zapustená pivnica, do ktorej časom pribudne záložný zdroj elektriny. Ku komfortu obyvateľov prispievajú aj také zdanlivé „detaily“, ako sú dobre umiestnené zásuvky a zásuvky s internetom – návrh architekta. Figurujú tiež v priestoroch druhého nadzemného podlažia (zabudované do podlahy z drevených parkiet), kde majú rodičia aj deti svoje pracovné miesta. Úložné priestory sú riešené vstavanými skriňami a impozantnou, šesťmetrovou knižnicou, ktorá je samozrejme vystužená oceľou, aby uniesla váhu stoviek kníh a všetkých škatúľ s Legom.

Pri pohľade na tento dom je úplne jasné, že spoločenský život majiteľov nezostane ani na moment zanedbaný. Strešná a exteriérová terasa ponúkajú nielen jedinečné výhľady, ale aj priestor na užitie si príjemných letných podvečerov.

Tento objekt zvonka nepúta nenáležitú pozornosť, presne tak, ako si to jeho majiteľ želal. Architekt očistil dispozíciu, hmotový aj farebný výraz od zbytočného balastu a návrh v maximálnej miere podriadil funkcii. Doriešil tiež každý detail, čo potvrdzujú aj spokojní majitelia, ktorí majú dom už dva roky zabývaný, a stále pri jeho opise nachádzajú iba pozitíva. Dlhodobé nasadenie stavebníka pri hľadaní a výbere dodávateľov zasa zabezpečilo tomuto elegantnému návrhu tú najlepšiu možnú realizáciu. Jednoducho radosť bývať.

převzato z partnerského časopisu ARCH