Mexická vlna | "Duch" Pedregalu

Úterý, 17. Srpen 2010 - 2:00
| Napsal:
Sjeďte hranu Mexické vlny na EARCHu a podívejte se, jak si někdo žije v Mexiku. Šatna jako větší butique, příbor velký jako člověk... Co víc si může člověk přát? Vítejte v rodinném domečku K+JC od architekta Juana Carlose Baumgartnera z ateliéru Space.

Zdá se, že dům K+JC byl předurčen k tomu být takový, jaký je dnes. Jeho majitelé, mladý pár se dvěma dcerami, hledali rozlehlé prostory plné přirozeného světla se zahradou a otevřeným prostorem.

Pedregal byl pro tento účel idylickým místem. Tato obytná oblast byla původně plánovaná ve 40. letech minulého století v zástavbě podle Luise Barragana, která se stala odkazem na modernistický styl v Latinské Americe.

Od začátku klienti hledali dům, který by reprezentoval původní styl Pedregalu a jehož stav by vyžadoval kompletní renovaci. Při řešení tohoto nelehkého úkolu se ukázalo, že mnoho z těchto původních skvostů z padesátých let bylo demolováno kvůli umožnění přístupu malých uzavřených komunit. A tak až po několika měsících našli něco, co ztelesňovalo jejich původní myšlenku a ducha Pedregalu.

Dům je spojený ze dvou křížících se částí. První část o délce přibližně 20 metrů leží na obrovské vulkanické skále. Ve tvaru pravoúhlého hranolu se ukrývá obývací pokoj, televizní místnost, jídelna, kuchyň a pracovna patřící klientově manželce, která je spisovatelkou a milovnicí knih. V druhé části, o půl patra níže jsou dvě ložnice a herna pro děti. Rozlehlá venkovní terasa byla navržena v nejvyšší části domu.

Koncept designu domu byl jednoduchý: vytvořit co nejlepší rozložení původního domu, ale propůjčit mu i současný styl a vytvořit dům přátelský k přírodě. Stejně důležité bylo vytvořit prostor, kde bude mít hlavní místo umění, kde osvětlení vyzdvihne designové kvality a vyvolá příjemnou atmosféru ve spojení s vybavením a v souladu s kvalitou a se stylem zbytku domu.

Obecně byl návrh vytvořen kolem velmi světlých otevřených prostor, umožňujících výhledy z domu na zahradu.

V první části domu byla použita výplň z nerezové oceli k oddělení obývacího pokoje a jídelny od zbytku domu. Tyto dvě místnosti byly zařízeny klasickými kousky od architektů té éry, od Le Corbusiera a Miese van der Roheho. V kontrastu je vyroben středový stůl zabalený do nerezové ocelové síťoviny. Vzhledem ke kvalitě vybraného dřeva z Německa vyvolává protikladnou estetiku.

Prostory byly vyzdobeny uměleckými díly a předměty, které si majitelé pořídili v Mexiku, ale i v jiných zemích světa.

Pracovna, přetékající knihami rozmanitých barev, tvarů a velikostí, má zdi pokryté knihovnami a oranžový kožený stůl speciálně vyrobený pro tuto místnost. Dvůr poskytuje přirozené světlo a větrání do pracovny.

Druhá část, která zahrnuje ložnice, má podél velkou chodbu, která z jedné strany umožňuje přístup do místností a z druhé slouží jako obrovské okno do zahrady. Stěny obklopující tyto místnosti jsou pokryty ručně vyšívanou kůží, která poskytuje pocit tepla v kontrastu k tabulím z italského mramoru na zemi. Zakončení této chodby je inspirováno malým výklenkem ze stejného typu mramoru, ve kterém odpočívá socha od mexického sochaře Javiera Marina.

V hlavní ložnici je druhá venkovní terasa vytvořena jako rozšíření místnosti, oddělená pouze dveřním rámem, který při otevření tohoto prostoru prakticky zmizí.

Část ložnice byla navržena jako čítárna a šatna, které nám dávají pocit, jako bychom byli v butikovém hotelu.

Co se týče palety materiálů, záměrem bylo použít co nejmenší možné množství materiálů, zato ale s velkou kreativitou. Všechny podlahy v celém domě jsou kombinací mramoru a olejem ošetřeného dřeva.

V televizní místnosti najdeme křišťálové sklo a boční stěna je pokryta semišem, který dodává velkou hodnotu této obytné místnosti.

Dům se spoléhá na systém zachytávání dešťové vody, která je po pročištění používána v koupelnách a na zavlažování. Tento projekt byl navržen pomocí materiálů s nízkým obsahem VOC (zkratka pro těkavé organické sloučeniny). Jsou zde také solární ohřívače vody a osvětlovací systém značky Lutron, který šetří energii stejně jako má schopnost vytvářet naprogramované scénáře.

Dům K+JC reprezentuje životní styl, který sjednocuje umění, design, hravost a pocit domova. Umělecká díla můžeme nalézt na každém místě, i v koupelnách a v kuchyni. Rodinné obytné zóny jsou strategicky situovány, aby poskytly vysokou světelnou kvalitu a komfort. Hra a zábava reprezentovaná prostřednictvím rozmanitých tvarů, barev a předmětů, jsou věci, které si nejmenší obyvatelé této domácnosti bezpochyby užívají.

 Mexická vlna 2010

 Název:
 Rodinný dům K+JC
 Adresa:  Jardines del Pedregal, Mexico City
 Autoři:  SPACE (Juan Carlos Baumgartner)
 Spolupráce:  LUA, Kai Diederichsen (osvětlení)
 Plocha:  600 m2
 Realizace:  2009

Přeložila Markéta Musilová

Klíčová slova: