design /

Video: Přehlídky Designblok a Fashionweek opět hostily také unikátní CITY moduly

Mezinárodní přehlídku Designblok není potřeba dlouze představovat. Milovníci designu, módy a šperků mají říjnový týden, kdy se tato přehlídka pravidelně koná, pevně zakroužkován v kalendáři.

Petra Hermelová , 4. 1. 2017

Centrem všeho dění se již druhým rokem stal secesní Průmyslový palác na holešovickém Výstavišti s Openstudiem, Superstudiem a ART Housem. Doprovodný program se pak konal na několika dalších místech po celé Praze. Letošní ročník se zapsal do povědomí návštěvníků mimo jiné také přesahy do architektury. Stalo se tak i díky modulárním objektům ze CITY modulů

z produkce vizovické společnosti KOMA Modular. Tato původní česká firma na sebe upozornila zejména v roce 2015, kdy vyrobila a postavila ceněný český pavilon EXPO v Milánu (český pavilon byl oceněn bronzovou medailí za architekturu a technologické řešení), či získala ocenění „Firma roku 2015“. Její atypické CITY moduly, jejichž půdorys je lichoběžníkového tvaru, již několik let oživují veřejný prostor na různých kulturních akcích.

Návštěvníci Designbloku mohli obdivovat modulární objekty ze CITY modulů v praxi hned na dvou místech v Praze. Prvním z nich bylo prostranství před hlavním vchodem do Průmyslového paláce, kde byly instalovány tři černé CITY moduly citlivě doplněné žlutými dřevěnými prvky, které dokonale ladily s barvami letošního Designbloku. Autorkou vizuálního konceptu byla absolventka oboru průmyslový design na UTB ve Zlíně Adéla Bačová. V prvním modulu se prezentovaly realizace z modulů dle využití - restaurace, školské budovy, kanceláře, bytové domy, sportovní zázemí i český modulární pavilon EXPO 2015 v Milánu, jehož koncept vznikl ve spolupráci KOMA Modular a architektonického ateliéru CHYBIK KRISTOF AA.

Ve druhém modulu byly prezentovány různé ideové návrhy mladých architektů, pro které KOMA uspořádala architektonické soutěže s různými tématy. Zřejmě nejzajímavější byly ideové návrhy na výstavbu modulární Jihočeské filharmonie, bydlení pro seniory či modulární mateřské školy.

Ve třetím modulu byla expozice, jež prezentovala širokou škálu využití CITY modulů včetně úspěšného Lighthouse, který se stal například středobodem letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Fanoušci designu však CITY moduly nepotkali jen na výstavišti. Druhým místem, kde se lidé mohli seznámit s moderní modulární architekturou, bylo informační centrum Designbloku na Václavském náměstí. Pro tuto lokalitu byl zvolen patrový objekt složený ze tří modulů. Prosklený CITY modul, který sloužil jako informační centrum Designbloku, doplnily dva rámy CITY modulu propojené schodištěm. V horní části tak vznikla terasa s krásným výhledem na celé náměstí.

Návštěvníci Designbloku a s ním spojeného Fashionweeku se tak mohli seznámit nejen s nejnovějšími trendy v oblasti užitého designu, ale také s drobnou modulární architekturou, jejichž hlavními přednostmi jsou rychlost výstavby, šetrnost k okolí stavby, promyšlený design, precizní zpracování a především obrovská variabilita, která stojí za úspěchem modulárních systémů nejen u nás, ale i ve světě.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři