Architektura / občanské stavby

Lichoběžník je cool. CITY moduly lze díky jejich tvaru skládat do nespočtu zajímavých variací

Společnost KOMA MODULAR již desátým rokem realizuje CITY moduly, které jsou designovým prvkem ve veřejném prostoru Foto: Julius Filip

Modulární stavby ve veřejném prostoru nemusí být jen nudnými kompozicemi kontejnerů naskládaných na sobě. Takto o nich alespoň přemýšlí renomovaná česká společnost KOMA, která svými CITY moduly, povyšuje modulární konstrukce na designový prvek ve veřejném prostoru.

EARCH.CZ , 31. 5. 2023 / Advertorial

O společnosti KOMA Modular je známo, že neustále snaží posouvat své projekty a produkty kupředu nejen směrem k vyšší kvalitě, flexibilitě a dostupnosti, ale také směrem k vyšší kvalitě samotného designu. Jedním z takových produktů, který tuto snahu dokazuje je CITY modul. Ten představuje ideální řešení pro širokou škálu krátkodobých akcí ve veřejném prostoru, jako například filmové a umělecké festivaly, designerské přehlídky, koncerty, infopointy, ale také jako kryté venkovní prostory, které především v letních měsících ocení jak provozovatelé kaváren a gastro podniků, tak jejich návštěvníci.

CITY moduly vznikly ve spolupráci s renovovaným architektonickým studiem CHYBIK + KRISTOF. Ti se společností KOMA spolupracují již dlouhodobě a jejich realizace českého pavilonu pro EXPO Milan 2015, který byl sestaven z modulů KOMA, zaznamenala mezinárodní úspěch. Po úspěšné dlouhotrvající spolupráci společnost architekty v roce 2013 oslovila, zdali by nemohli vytvořit nový revoluční produkt. Do tohoto úkolu se architekti, kteří jsou pro své inovativní návrhy známí, s radostí pustili.

„Pan Martinec chtěl přijít na trh s něčím revolučním. Dlouho jsme si společně lámali hlavu, jak téma modulů posunout dál. Nakonec nás oslovila právě možnost skládat moduly do nových prostorových kombinací, které by vhodně doplňovaly veřejná prostranství. Tím vznikl lichoběžníkový tvar“ komentují průběh návrhu zakladatelé studia Ondřej Chybík a Michal Krištof a dodávají: „Díky tomuto tvaru se moduly dají vyskládat do daleko zajímavějších kombinací. Z dvanácti CM vytvoříte dokonce kruhovou stavbu vnitřním dvorem. To nám přišlo velice atraktivní.“

Foto: CITY modul oživil a vytvořil zázemí nejen pro Zlin Design Week, ale i Zlínský filmový festival

I přesto, že se jedná o moduly, nepůsobí CITY modul jako kontejner, ale jako designový prvek drobné modulární architektury, který oživuje ulice a veřejná prostranství města. Zákazníci si navíc mohou dělící stěny modulu přizpůsobit svým potřebám. Ty mohou být skleněné, bondové, otevírací či pevné. A to vše završuje rychlost montáže, která probíhá na místě v řádech několika desítek minut.

Projekt CITY modul ale není konečným produktem, který se již nadále nebude vyvíjet, právě naopak! Po několika letém používání prochází nyní CITY moduly určitým „upgradem“, kterým se KOMA snaží vyhovět požadavkům svých zákazníků a zároveň tím (jak má ve zvyku) posouvá tuto produktovou řadu zase o krok dál. Tento „upgrade“ umožní uživatelům lépe využívat prostor modulu společně se zjednodušením manipulace s otevíravými stěnami, což se napřímo promítne také do samotného designu, směrem k větší jednoduchosti a formální čistotě.

Foto: Plánovaný "upgrade" CITY modulů zjednoduší svým uživatelům lépe využívat prostor modulu a usnadní manipulaci s otevíravými stěnami 

Společnost KOMA CITY moduly opět dokazuje, že se v rámci posouvání hranic a možností modularity řádí ke světové špičce oboru. A úspěšnost a obliba tohoto produktu, který vytvořil zázemí pro akce jako Zlin Design Week, Pop-up Gallerie Sport in Art v Račicích, Zlínský filmový festival a mnoho dalších to jasně dokazuje.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 31. 5. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři