Architektura / občanské stavby

Modlitba na svahu chilských And

Pro vytvoření duchovní atmosféry se jedinečnému kostelu komunity Baháí dostává hlavně díky důmyslné hře se světlem. Je umístěn na hranici města Santiaga v Chile, v jeho pozadí jsou vidět vrcholky kopců jihoamerických And a poskytuje útočiště každému, kdo má chuť vejít dovnitř.

Barbora Schneiderová , 16. 12. 2022

Od října 2016 má komunita věřících Baháí chrám, který se nachází v prostředí chilských hor Andy. Architektonickým cílem, stejně jako tím duchovním, bylo vytvořit prostor otevřený všem. Prostor, který by byl pro nejrůznější druhy věřících ze všech koutů světa. Inspirací pro výslednou podobu chrámu byly pro ateliér přírodní motivy, obrazy zapadajícího slunce mezi stromy, protékající prameny vody skrz dřevěné koše nebo obraz tříštícího se skla…

Návrh na tuto stavbu byl tvořen klasickými nákresy v ruce, ale i pomocí digitálních technologií. Cílem bylo dosáhnout hry několika odlišných sil: stability a pohybu, jednoduchosti i složitosti, intimnosti i monumentálnosti. Ale hlavně také to, aby struktura stavby dokonale rozpouštěla světlo po celém duchovním prostoru chrámu.

Hlavními materiály realizace, za kterou stojí kanadské studio Hariri Pontarini Architects, je mramor a skleněné panely. Neuvěřitelných 1129 kusů rovných i zvlněných skleněných desek byly vyvinuty tak, aby vytvářely devět identicky zatočených skleněných křídel. To také obnášelo speciálně připravené kovové části a spojení.

Skleněné hrátky s noční oblohou

Svůj vzhled také chrám zdánlivě mění a přizpůsobuje okolí. V jeho bezprostředním okolí byly vybudované malé bazény, dále je obklopený přírodními květinami a travami, které zde rostou. Mezi setměním a svítáním pak díky skleněným panelům hraje všemi barvami, které se na chilském nebi nad Santiagem objeví. Stavba je vysoká 30 metrů a dovnitř se vejde na 600 lidí, kteří se zde již od otevření v říjnu loňského roku účastní nejrůznějších společenských akcí.

Víra Baháí je nezávislé monoteistické náboženství a mezi svými hlavními principy učení má jednotnou víru v Boha, boj proti předsudkům, rovnost mezi ženami i muži nebo světový mír. Mladé náboženství má ve svém chilském chrámu již osmé útočiště, je však pravdou, že každá realizace kostelů spadající pod komunitu Baháí vyniká krom toho, že je centrem klidu a uctívání, také architektonickou kvalitou.

Ani tento kostel u hranic města Santiaga není výjimkou. Není však ani pouhým produktem originálně a inovativně smýšlejícího kanadského studia. Ateliéru se totiž podařilo zachytit podstatu jejich víry a jihoamerický kostel Baháí pro ně spojuje to hlavní: otevřenost, meditaci a zázemí pro modlitbu i dalších generací.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři