Rodinný dům VELUX | Jakub Kos (3. místo)

Úterý, 20. Červenec 2010 - 2:00
| Napsal:
Představujeme projekt Jakuba Kosa ze SPŠS ve Valašském Meziříčí. Porotu upoutal především svým návrhem vycházejícím z klasické formy půdorysu tvaru „L“, jež zohledňuje tvar terénu, a následně jednoduchou kompozicí hmot, které tvoří příjemný venkovní obytný prostor

Stavba je primárně rozdělena na dvě hmoty, kde první je navržena jako dvoupodlažní s pultovou střechou. Dům však díky umístění ve svahu působí jako jednopodlažní. Druhá hmota obsahuje pouze jedno patro kryté plochou střechou a je v ní umístěna klidová zóna. Společenské části dominuje krb, který tomuto prostoru dodává pocit tepelné pohody. Terasa doplňuje půdorys stavby na pomyslný obdélník a je v přímé návaznosti na společenskou část a jednotlivé místnosti klidové zóny skrz prosklené plochy fasády.

Rodinný dům je navržen jako dřevostavba splňující požadavky na nízkoenergetické budovy. Vytápění je řešeno pomocí vzduchotechnické jednotky s protiproudým rekuperačním výměníkem DUPLEX-S spolu s integrovaným zásobníkem tepla, který uchovává teplo získané ze slunečních kolektorů umístěných na střeše. Vchod do objektu je v I.NP a je od cesty přísupný po schodišti kopírujícím terén. V II.NP je umístěna odpočinková zóna, ze které je přímý přístup na galerii zasahující do otevřeného prostoru společenské části prvního podlaží a umožňuje skrz navržená střešní okna, která zaplavují světlem společenskou část domu, výhled do krajiny. K prosvětlení prostorů chodby klidové zóny slouží střešní světlíky.

       

Jakub Kos
4. ročník, SPŠ stavební Valašské Meziříčí, 2009/2010
vedoucí práce: Ing. arch. Zdeněk Starý

Organizátor soutěže:
Firma VELUX Česká republika, s.r.o.

Klíčová slova: