Architektura /

ArchiCAD 13: nové technologie, funkce a licencování

Během posledních let se setkáváme s obecným názorem, že stavební CAD programy jsou již na takové úrovni, že jejich každý další upgrade nemůže přinést zásadní vylepšení. Třináctka, nová verze ArchiCADu toto vyvrací. ArchiCAD 13 nabízí Teamwork 2, který kvalitativně mění týmovou spolupráci v prostředí BIM (Building Information Modeling).

Jan Beneš , 8. 11. 2009

Radikálnímu zvýšení produktivity projektování napomáhá i řada dalších novinek – podpora 64-bitových systémů, propracovaná vazba na profesní programy a samozřejmě mnoho nových funkcí jako například „inteligentní“ izolace. Zásadní změny verze přináší nejen v nových technologiích a funkcích, ale i v licencování. Archicadovskou licenci lze totiž „zapůjčovat“. Plně lokalizovaná „třináctka“ dorazí do Česka koncem října. (obr. 1) Jejím symbolem je budova Melbourne Convention& Exhibition Centre v Austrálii z dílny ateliérů Woods Bagot a NH Architecture. (obr. 2)

Popisky a kótování náhledu v interaktivní tabulce

Schematické zobrazení Oken a dveří v interaktivní výkazové tabulce lze přímo dále graficky upravovat, a to včetně použití „inteligentních“ nástrojů, jako jsou asociativní popisky a kóty. Funguje to jednoduše, dvojklikem na náhled objektu v tabulce se otevře nové okno Náhled prvku, a zde je možno objekt „dokreslit“. K dispozici jsou všechny 2D nástroje ArchiCADu. (obr. 3)

Dočasné natočení pohledu

Celý model lze pootáčet tak, aby byl orientován svisle/vodorovně. To značně zjednodušuje práci, např. při kótování. Jedná se pouze o dočasné pootočení. Tato funkce doplňuje dřívější možnost natáčení uchopovací sítě a dokazuje, že komplexní 3D BIM systém je vysoce efektivním nástrojem pro zpracování 2D dokumentace. (obr. 4)

Inteligentní izolace

S výplněmi (šrafami) pracují projekční CADy od svého vzniku. Ovšem téměř všechny se potýkají se správným a přitom automatickým zobrazením komplikovanějších výplní. Typickým příkladem je izolace v sendvičové struktuře. ArchiCAD 13 dokázal tento problém vyřešit, vykreslení izolace se generuje automaticky ve všech 2D i 3D dokumentech. (obr. 5)

Práce s objekty, připojené knihovny

V nové verzi byl ještě více vylepšen Správce knihoven. Je zpřehledněna struktura knihoven, a to hlavně z pohledu jejich zdroje (zabudovaná knihovna, BIM Server, doinstalované knihovny apod.). Knihovní prvky, specifické pro konkrétní projekt, lze ve správci jednodušeji uložit, což má velký význam i pro archivaci.

 

Ceny licencí Demo: zdarma Zkušební (Trial): zdarma Výuková pro studenty a učitele (Edu/Uni): zdarma Pro mladé architekty a projektanty: 69 400 Kč Komerční: 138 800 Kč Komerční včetně Support Packu: 111 000 Kč Uvedené ceny jsou bez DPH.

Systémové požadavky (platí i pro BIM Server)

Operační systém Windows XP Professional (32-bit a 64-bit), Windows Vista Business a Ultimate Edition (32-bit a 64-bit), Windows 7 (32-bit a 64-bit), resp. Windows Server 2003, 2008; doporučeno 64-bit pro BIM Server

Macintosh OS X 10.5 nebo 10.6 Snow Leopard, resp. Macintosh OS X Server pro BIM Server

CPU: Intel Pentium 4 a kompatibilní, Mactel: Macintosh s jakýmkoli procesorem Intel. Pro vyšší výkon jsou doporučeny vícejádrové procesory RAM: požadováno 2 GB, 4 GB doporučeny pro rozsáhlé projekty Pevný disk: minimum 1 GB volného prostoru pro instalaci, další 2 – 3 GB pro vlastní práci Grafická karta: Open GL a DirectX 9 kompatibilní s 256 MB paměti

 

Další vylepšení DWG exportu/importu

ArchiCAD si s načítáním i exportem DWG výkresů dokázal poradit dobře i v předchozích verzích. Vyladění komunikace však není jen správná interpretace jednotlivých objektů na výkrese, ale přizpůsobení se „filozofii“ datového formátu. Třináctka přizpůsobila správu vrstev (hladin) a exportuje vybrané výkresy do jednoho DWG dokumentu tak, jak jsou zvyklí uživatelé Autocadu.

Sdílení dat se specialisty

ArchiCAD 13 podporuje obecnou klasifikaci BIM objektů tak, aby se zjednodušila komunikace napříč profesemi. Jedná se například o rozdělení konstrukcí na nosné a nenosné pro sdílení dat se statiky. Knihovna ArchiCADu byla rozšířena o řadu standardizovaných ocelových nosníků.

Vylepšení Desek/Střech

Stále větší volnost při modelování za současného zachování schopnosti automatického generování 2D dokumentace – to je neustálý vývoj Archi- CADu. Třináctka „uvolnila“ tvarování vodorovné desky. Sklon hran lze libovolně a samostatně nastavit, což se týká i nastavení barev/materiálů jednotlivých ploch. Tím se i značně zjednodušuje práce s navazujícími konstrukcemi. (obr. 6)

Vylepšení editace zavěšených stěn

Jednou z výrazných novinek ArchiCADu 12 byla Zavěšená stěna, inteligentní parametrický objekt složený z dalších parametrických objektů. Třináctka ještě více zjednodušuje práci s takovou konstrukcí – lze ji upravovat v jakémkoli pohledu a pro práci s celým objektem využít stejné editační nástroje jako u jednoduché zdi. (obr. 7)

Podpora 64-bitových systémů (Windows)

Od verze 12 dokáže ArchiCAD využít výkon všech procesorů (jader) počítače. Dalším přirozeným vývojovým stupněm v oblasti maximálního využití „hrubé síly“ hardware je tak podpora 64-bitového systému. To nejen zvyšuje rychlost, ale hlavně umožňuje využití řádově vyšší kapacity operační paměti tolik potřebné pro práci s komplexními BIM projekty.

Nový způsob licencování

Volitelně si lze ArchiCAD 13 pořídit se speciálním typem hardwarového klíče, jehož „inteligence“ umožňuje zapůjčení licence. Pořídíte-li si například síťový klíč s pěti licencemi, může v kanceláři na v síti propojených počítačích pracovat současně pět projektantů s ArchiCADem. Jestliže by však dříve jeden z nich chtěl pracovat mimo kancelář, musel by odnést klíč se všemi licencemi. Z nového hardwarového klíče lze licenci, resp. více licencí na časově definovaný úsek „vyjmout“ a ve formě textového kódu přeposlat na jiný počítač. Výhodou je i to, že takto „zapůjčená“ licence se po vypršení zápůjční doby sama „vrátí“, přičemž zapůjčování lze neomezeně opakovat.

Čtyři licence na výběr

Pro ArchiCAD 13 jsou zachovány čtyři základní typy licencí: komerční, výuková pro studenty a učitele (Edu/Uni), zkušební (Trial) a demo. Komerční licence nabízí tři varianty: standardní, se SupportPackem a pro mladé architekty. Plně funkční demo verze neumožňuje ukládání, tisk či jakýkoliv výstup ze spuštěného programu. Lze vytvořit libovolnou konstrukci za použití všech funkcí komerční verze, ale po ukončení práce se vytvořený projekt nezachová. Ve zkušební licenci lze ukládat projekt po dobu 30 dnů, oproti komerční ale platí omezení. Každá zkušební instalace používá jedinečný formát souborů, a proto není možné pracovat v týmech. V souborech se zobrazuje vodoznak. Po zakoupení komerční licence lze soubory vytvořené ve zkušební verzi převést a dále s nimi plně pracovat, ale pouze na počítači, na kterém byly vytvořeny. Se zkušební licencí si lze zdarma stáhnout výukové materiály BIM Experience Kit a interaktivní příručky aktualizované pro verzi 13. Studentské/učitelské verze jsou funkčně totožné s verzemi komerčními. Datová kompatibilita, tedy možnost úprav projektů vzniklých v komerční verzi programu, je obousměrná: projekty vzniklé ve verzi komerční lze dopracovat ve studentské a opačně. Výstupy ze studentské verze jsou označeny textem „Zpracováno ve studentské verzi“ či logem Graphisoftu. Je-li projekt rozpracovaný ve studentské verzi dále zpracován ve verzi komerční, přepne se tato do studentského módu (označení výstupů textem nebo logem). Instalátor pro všechny typy licencí je společný. Požadovaný typ licence se volí až v průběhu instalace, přičemž demo získáme volbou komerční instalace. Takto nainstalovaný program se bez hardwarového klíče chová jako demo. (Registrace Edu na https://eduregistration.graphisoft.com/ a Trial na https://trialregistration.graphisoft.com/ default.aspx.)

Klíčová slova:

ArchiCAD BIM

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři