Architektura / rodinné domy

Architekti Aires Mateus navrhli dům jako betonovou jeskyni ve svahu jižního Portugalska

Uprostřed rozlehlé krajiny na břehu portugalského jezera Alqueva nedaleko známého historického městečka Monsaraz vznikl před dvěma lety betonový dům zasazený do svažitého terénu. V závislosti na úhlu pohledu pozorovatele budova splývá s okolím nebo se do něj naopak otevírá. Právě lokalita určila samotnou podstatu celého projektu, za kterým stojí věhlasné studio bratrů Francisca a Manuela Aires Mateus sídlící v Lisabonu.

Gabriela Sládečková , 27. 1. 2020

JESKYNĚ S VÝHLEDEM NA JEZERO

Důležitým bodem celkového konceptu rodinného domu je venkovní prostor, který kryje vykonzolovaná betonová střecha tvaru výseče kopule. Architekti Aires Mateus jej označují jako „epicentrum domu, všeobjímající okolní jezerní krajinu.“ Tento prostor vytváří kryté útočiště na pomezí interiéru a exteriéru. Z dálky od jezera tak dům působí jako bezpečný vstup do jeskyně.

Venkovní zastřešený prostor volně přechází do interiéru posuvnými prosklenými plochami, skrze které lze projít do společných místností – kuchyně a jídelny. Naopak intimní část domu, umístěná hlouběji ve svahu ukrývá soukromější pokoje. Nachází se v ní ložnice, které mají zároveň obě přístup denního světla zajištěný dvěma kruhovými atrii. Díky zelené střeše a zaklesnutí do terénu splývá budova s okolní krajinou. Shora a ze západu tak lze spatřit pouze kruhová atria, světlík a linii schodiště, zařezávající se do země.

Dům u portugalského městečka Monsaraz, Aires Mateus © João Guimarães

 

V HLAVNÍ ROLI PLNO A PRÁZDNO

Výrazný motiv, který provází architekty studia Aires Mateus od počátku jejich tvorby, představuje vztah mezi „plnem” a „prázdnem“. Až sochařským způsobem hledají architekti u pracovních modelů ideální prostor – zmiňované „prázdno“, které se zaplní až jeho užíváním. S velkou precizností tvarují čisté geometrické formy a to za užití minima materiálů. Samotná materialita by totiž neměla odvádět pozornost od čistých forem a prožitku z navržených prostor. Velmi často pracují s bílou barvou jako „materiálem bez materiálu“, díky čemuž se mohou naplno soustředit na základní aspekty prostoru.

 

Dům u portugalského městečka Monsaraz, Aires Mateus © João Guimarães

 

INSPIRACE ANTICKÝMI RUINAMI

Charakteristický prostorový tvar, se kterým studio pracuje, představuje kupole, nebo její výseč. Pramení z fascinace architektů dómy starých římských ruin – Hadriánovou vilou v Tivoli, vilou Grotto či chrámem Diany v Baiae. Oba bratři spatřují krásu v ruinách, jako v něčem nedokončeném, co můžeme dotvořit naší představivostí a stejného efektu se snaží docílit i ve svých projektech. V případě domu v Monsarazu představuje kopule hlavní element celé struktury. Určuje měřítko domu a utváří jeho hlavní útočiště. Spolu s atrii tvoří hlavní „prázdna“, ve vztahu k plné mase terénu, do kterého je dům zasazený. 

 

Dům u portugalského městečka Monsaraz, Aires Mateus © João Guimarães

 

 

Dům u portugalského městečka Monsaraz, Aires Mateus © João Guimarães

 

Tento článek vznikl za podpory společnosti Českomoravský beton v rámci popularizace tématu "Beton v architektuře".

Českomoravský beton, a. s., je holdingovou společností, která prostřednictvím vlastních betonáren a dceřiných společností dodává transportbeton v široké škále pevnostních tříd a druhů na území České republiky a Slovenska. Skupina, jejíž vznik spadá do počátku 90. let minulého století, v současné době provozuje 85 nově postavených nebo zrekonstruovaných betonáren, které mají zavedený systém managementu kvality, systém managementu hospodaření s energií a splňují nejpřísnější ekologická kritéria. Celá skupina – holdingová společnost a její dceřiné společnosti, historicky označované ve svém názvu TBG – vystupuje na trhu ČR pod jednou společnou obchodní značkou Českomoravský beton.

Klíčová slova:

AIRES MATEUS beton Portugalsko svah

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři