Architektura /

ARCHITEKTKY - Alena Šrámková a Rostislav Švácha / V dialogu

Celoroční série přednášek s českými a zahraničními architektkami ARCHITEKTKY pokračuje v prvním dubnovém týdnu přednáškou první dámy české architektury Aleny Šrámkové. Jejím partnerem v dialogu bude přední český historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha.

EARCH.CZ , 27. 3. 2015

čtvrtek 2.4.2015 / 19:30 / Studio Hrdinů /

Přednáškový cyklus ARCHITEKTKY věnuje prostor pozoruhodným ženám, které spojily svůj život s architekturou. Výsadní postavení v českém kontextu patří Aleně Šrámkové (1929). Svojí osobitou tvorbou se řadí do absolutní špičky české architektonické scény a patří mezi představitele tzv. „české přísnosti". Šrámková je autorkou a spoluautorkou řady výrazných staveb ve stylu postmoderny. Proslula například realizací nové budovy Fakulty architektury ČVUT v Praze, budovy ČKD na Václavském náměstí či vestibulu pražského Hlavního nádraží v Praze. Vedle veřejných staveb se věnuje i tvorbě rodinných či nových vesnických domů.

Její jednoznačně rozpoznatelný rukopis klade důraz na celek, čistotu a neokázalost výsledného celku. Tento přístup výstižně ilustruje vlastní komentář budovy Fakulty architektury ČVUT: „'Proč je budova taková, jaká je?' Aby architekty učila pokoře. Jedině konfrontací s velkolepými proporcemi si dokážeme uvědomit sami sebe," říká Šrámková, která od roku 2005 vede vlastní studio Šrámková architekti.

Přední český historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha, který 2. dubna vystoupí společně se Šrámkovou, komentuje její tvůrčí rukopis takto: "Klade důraz na morální opodstatnění architektonické formy a preferuje proto u ní hodnoty přísnosti, nestylovosti a nečasovosti."

Alena Šrámková vystudovala techniku v Bratislavě a AVU v Praze. Spolupracovala se svým manželem Ing. arch. Janem Šrámkem, ale také s architektem Ladislavem Lábusem. Pracovala i ve slavném ateliéru SIAL. V roce 1991 založila vlastní ateliér Šrámková architekti. Je profesorkou pražské AVU, působí zde i jako členka umělecké rady. Zvítězila v řadě architektonických soutěží. V roce 1994 obdržela cenu Osobnost české architektury, v roce 2007 Poctu České komory architektů, v roce 2008 Medaili Za zásluhy, v roce 2010 cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury. Má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí.

Rostislav Švácha je historik a teoretik umění a architektury, vysokoškolský pedagog na Katedře teorie a dějin umění AVU a na Katedře dějin umění Univerzity Palackého, v Olomouci, kde také roku 1976 ukončil studia. V letech 1977 až 1984 působil jako redaktor v nakladatelství Odeon. Roku 1985 se stal vědeckým pracovníkem Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky, kde působí doposud. Ve svých pracích se zaměřuje na architekturu 17. až 20. století. V roce 2013 získal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury.

Jarní část cyklu probíhá v prostorách Veletržního paláce (Studio Hrdinů, Korzo), podzimní pak v kině Světozor. Pozvání občanského sdružení KRUH přijaly a v rámci nadcházejících přednášek vystoupí:

- architektka a zakladatelka Studia Mecanoo Francine Houben (Holandsko) - 14.5.2015- Kristine Jensen (Kristine Jensens Tegnestue, Dánsko) a Iwona Wilczek (db2 architekci, Polsko) - 4.6.2015- Caroline Bos (UNStudio, Holandsko) - 1.10.2015- Dorte Mandrup Poulsen (Dorte Mandrup Arkitekter, Dánsko) - 5.11.2015

Všechny přednášky jsou zdarma. Projekt navazuje na uskutečněný projekt Povolání architekt(ka) (2003) i přednášky významných francouzských architektek Manuelle Gautrand a Anne Lacaton v rámci série Metamorfózy měst (2013).

Občanské sdružení Kruh již 15 let pořádá veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě široké veřejnosti. Kruh uspořádal více než sto CCA 120 přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře a výstavu Povolání: architekt(ka). Pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře. Od roku 2011 pořádá Občanské sdružení Kruh celorepublikový festival Den architektury. V roce 2013 se ve spolupráci s Francouzským institutem uskutečnil přednáškový cyklus Metamorfózy měst o současné francouzské architektuře a rozvoji měst s jejími předními tvůrci. V roce 2014 Kruh realizoval prestižní cyklus přednášek o švýcarské architektuře Švýcarsko-česká inspirace, který byl doplněn pracovními skupinami s českými experty, workshopy a exkurzemi po současné architektuře České republice a Švýcarska.

Užitečné odkazy:

www.kruh.infohttp://alenasramkova.cz/

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 27. 3. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři