Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Dočasné urbanistické využití skládky | Finalista globální soutěže Holcim Awards 2009

Architektka Belinda Tato navrhla dočasné využití rozsáhlého pozemku skládky nedaleko Mariboru - dokázala vytvořit z nepříjemného tématu úřadů a obyvatel z okolí prostor pro zábavu a sport. Tímto projektem si zasloužila postup do finále druhého ročníku soutěže Global Holcim Awards 2010.

Belinda Tato , 8. 2. 2011

 Pozemek v okrese Pobrezje (Maribor) slouží k ukládání komunálního odpadu. V současné době je ve fázi ekologické rekultivace a rehabilitace, která bude trvat několik let. Bereme tuto dočasnou úlohu jako příznačný motiv projektu, neboť dočasné procesy mají velmi blízko k architektuře.

Chápeme architekturu jako vratný proces, jenž pro svou pomalost vyžaduje předvídavost, strategické myšlení a čas, který je také potřebným aspektem. Myslíme si, že architektonický projekt je plán, jak dát stavěnému objektu život. Proto máme zájem o architekturu, která je navrhována jak pro výstavbu, tak i pro demontáž.

Vzhledem k tomu, že budeme na stavebním území jen na krátké časové období, je zde na rovině uměle vytvořena dočasná krajina, která staveniště zvyšuje o 2,5 metru. Na tom je možné vybudovat dočasné konstrukce.Tato nová topografie vytváří pozemky různých velikostí a tvarů včetně kruhových, na nichž jsou stavby konstruovány.

Tyto kruhovité pozemky jsou mimo jiné oblastmi se zelení a slouží někdy jako komunální prostory spojené s rezidenčním bydlením. Jiné z těchto pozemků vytvářejí větší víceúčelová dějiště, která mohou pojmout různé veřejné programy (veletrhy, koncerty, sportovní zařízení atd.) spojené s budovami určenými službám pro veřejnost.

Přeložila Dita Diene

Více informací o tomto projektu zde.

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

 

Klíčová slova:

architektonická soutěž

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři