Mjölk architekti proměnili chátrající menzu v Ústí nad Labem na Dům umění Foto: Martin Polák
Architektura / občanské stavby

Dům umění uprostřed sídliště. Přestavbu zchátralé ústecké menzy navrhlo studio Mjölk

Dům umění Ústí nad Labem, který provozuje Fakulta umění a designu ústecké univerzity, funguje mezi výškovými domy kolejí na okraji města. Architekti ze studia Mjölk mu dali podobu „bílého přízraku“.

EARCH.CZ , 11. 1. 2023

Dům umění Ústí nad Labem funguje v bývalé budově menzy v okrajové části města. „Tam, kde dříve cinkalo nádobí, smrdělo UHO a za výdejními okénky servírovaly upocené kuchařky rozvařená kolínka, se dnes podává jako hlavní chod umění,“ říkají architekti z libereckého studia Mjölk, kteří stojí za její přestavbou.

Dům umění ve čtvrti Klíše provozuje Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Nachází se hned mezi dvěma výškovými budovami kolejí, v sousedství se pak stojí další panelové domy nebo sídliště z meziválečné doby. Umělecká galerie tak má velmi netradiční polohu, nenachází se v centru města, jak je to pro takové instituce typické. Naopak se snaží nalákat návštěvníky tam, kam by obvykle nezabrousili.

Architekty ze studia Mjölk oslovila s nabídkou na proměnu stavby přímo fakulta umění a designu. „Při návrhu jsme maximálně vycházeli z požadavků fakulty – objekt se měl transformovat na klíčovou kulturně vzdělávací instituci celého krajského města,“ popisují architekti. Dům umění funguje jako fakultní odborné pracoviště pro realizaci uměleckých, výzkumných, kurátorských i mezioborových projektů.

Budova bývalé menzy byla před přestavbou ve zchátralém stavu. Dnes obsahuje výstavní prostory s moderním galerijním vybavením, nachází se zde ale i multifunkční sál nebo rezidence pro studenty. Při přestavbě došlo k rozvolnění vnitřních dispozic a také prosvětlení interiérů. Zvenčí pak stavba dostala bílou omítku. „Bílý přízrak mezi barevnými fasádami je čerstvým vzduchem do kyselé atmosféry industriálního Ústí a ukazuje, že se tady začíná blýskat na lepší časy,“ říkají architekti.

Foto: Bývalá menza nově funguje jako moderní galerijní prostor. Nachází se zde ale i multifunkční sál a rezidence pro studenty.

Dům umění dnes působí velmi nenuceně, až obyčejně. Architekti říkají, že mu chtěli vtisknout důstojnou podobu ­– na té stavbě dodává třeba nová betonová lávka. „Nebylo lehké pozdvihnout bývalé stravovací zařízení na svatostánek umění. Skrze nový design jsme však vdechli staré budově trochu velkorysosti, kterou si taková instituce bezesporu zaslouží,“ dodávají.

  • Ateliér: Mjölk architekti
  • Země: Česká republika
  • Investor: Univerzita J. E. Purkyně
  • Město: Ústí nad Labem
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři