Jídelna podle návrhu Nikoly Tomkové rozšiřuje budovu základní školy ve Vyžlovce Foto: Peter Fabo
Architektura / občanské stavby

Ekologicky řešená jídelna ze dřeva rozšířila historickou budovu základní školy ve Vyžlovce

Budova základní školy na Říčansku získala novou jídelnu pojatou jako pasivní dřevostavbu. Do popředí vystoupil minimalistický design a kvalitní řemeslné zpracování.

Adéla Vaculíková , 10. 2. 2022

Před pár lety zrekonstruovaná budova malotřídní základní školy v obci Vyžlovka nedaleko Říčan dostala minimalistickou přístavbu jídelny, která zaujme svým čistým designem i pasivním standardem. Za její realizací stojí společnost Chytrý dům, která ji zrealizovala podle architektonického návrhu Nikoly Tomkové.

Nová jídelna se k budově školy z 19. století připojuje směrem do dvora. Aby dobře zapadla do kontextu zahrady a zároveň nezastínila stávající budovu, dostala podobu jednopodlažního objektu.

Při realizaci se zároveň dbalo na to, aby stavba mohla do budoucna poskytovat různé způsoby využití. Uvnitř se tak nachází velká místnost určená jídelně, která se  jednoduchou transformací může proměnit také ve volnočasový prostor určený workshopům nebo přednáškám. Dále se v přístavbě nachází místo pro výdej jídel, dva sklady a sociální zařízení.

Propojení vnitřního prostoru přístavby se zelení školního dvora zajišťuje prosklené průčelí. Stíní ho přitom přesah pultové střechy, a tak vzniká dlouhý krytý předprostor, kde své místo našla praktická lavice.

Co do energetické náročnosti je budova pojata jako pasivní dřevostavba s dřevěným obkladem uvnitř i venku. „Cílem bylo vytvořit budovu s přívětivým vnitřním prostředím podle zásad udržitelného stavění,“ říká inženýr Petr Filip ze společnosti Chytrý dům.

Vedle důrazu na přírodní materiály se při realizaci dbalo i na kvalitní řemeslné zpracování. Místo průmyslově vyráběných lepených materiálů jsou použity základní dřevěné prvky v podobě trámů, prken, palubek či kolíkovaných masivních desek. Nenajdete tu proto produkty z výrobních hal vytvořené složitými technologickými postupy. „Díky tomuto „low-tech“ přístupu materiály neobsahují lepidla a další chemické škodliviny, interiér je čistě přírodní, zdravý a krásný na pohled,“ vysvětluje Filip. „Výhodou je i to, že v budoucnu bude možné dům téměř kompletně rozebrat na jednotlivé prvky a ty pak znovu použít pro jinou stavbu nebo jiný účel, aniž by to zatěžovalo životní prostředí.“

Foto: Vedle přírodních materiálů bylo důležité při realizaci i kvalitní řemeslné zpracování, materiály tedy neobsahují lepidla ani chemické škodliviny

Interiér nové jídelny koresponduje s jejím minimalistickým zevnějškem. Celodřevěné obklady a podhledy, pod kterými se skrývají rozvody vody a elektřiny doplňuje betonová podlaha a drobné vybavení v černé barvě. Díky bohatému prosklení denního světla.

„Vysoký komfort vnitřního prostředí a zároveň extrémně nízké provozní náklady přináší kvalitní zateplení obvodových stěn, střechy a podlahy, vytápění tepelným čerpadlem vzduch/voda a větrání s rekuperací tepla,“ dodává Petr Filip.

Foto: Interiér laděný do béžova koresponduje s minimalistickým zevnějškem, doplňují ho jednoduché černé prvky
  • Autoři: Nikola Tomková
  • Město: Vyžlovka
  • Interiér: Thu Huong Phamová, Nikola Tomková
  • Projekt a realizace:: Chytrý dům s.r.o.
  • Fotograf: Peter Fabo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři