Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Jak jdou dohromady město a divočina, nevyužité prostory a trvalky. Přednáška o nových směrech v krajinářské architektuře

4. dubna 2024 od 19h30 proběhne v CAMPu přednáška s názvem Město a divočina / Přežití městského parku se zástupcem z berlínského ateliéru LOIDL Martinem Schmitzem a českým zahradníkem Ondřejem Fousem. Foto: Leonard Grosch

Jak na parky ve městech – tomu se bude věnovat přednáška Město a divočina / Přežití městského parku. O tom, jak se dají proměňovat nevyužitá místa ve městech, promluví berlínský ateliér LOIDL Landscape Architects. Krajinářský architekt Ondřej Fous zase pohovoří a o realizaci veřejného prostoru Národního muzea v Praze, na kterém se podílel. Mimo jiné je to ale i odborník na trvalky.

KRUH z. s. , 2. 4. 2024

Atelier LOIDL je berlínský krajinářský ateliér, který se specializuje na přeměny opuštěných prostorů ve městech. Jedním z jejich významných projektů je přeměna parku na bývalém železničním kolejišti Gleisdreieck poblíž Potsdamer Platz v Berlíně. Tento prostor byl dlouhodobě nevyužitý. Nový krajinářský návrh přinesl velkorysé, ale zároveň poetické a jednoduché řešení, které zahrnuje různorodé funkce, hřiště, sportoviště, komunitní zahrady a odpočinkové prostory. Atelier Loidl se pravidelně účastní mezinárodních architektonických soutěží, zvítězil v návrhu na podobu klíčových veřejných prostorů v Bratislavě (Náměstí SNP a Kamenné náměstí), podílel se i na projektu Vltavské filharmonieve, spoluprací s mezinárodními týmy ateliérů Barozzi Veiga a M1 zaujali druhé místo. Martin Schmitz se v atelieru Loidl věnuje návrhu konceptů se zaměřením na ekologické a sociální cíle. Od roku 2019 vyučuje na katedře krajinářské architektury a designu na LU Hannover.

Přednáška s názvem “Město a divočina” ukáže, jaké nástroje využít k její tvorbě a jak ji v městském prostředí zachovat: „Chápeme město jako texturu, jehož součástí je i krajinářská architektura. Preferujeme město, ve kterém architektura nejen obklopuje interiérový prostor, ale slouží také jako vnitřní stěna venkovního prostoru. Textura proto vyžaduje jasně definované prostory, které mají schopnost podporovat identifikaci a vyzývat k smyslové inteligenci. Město je výchozím bodem plánovacích snah, naopak divočina může být neplánovaný, spontánní a překvapivý prvek městské krajiny,” dodává k přednášce krajinářský architekt Martin Schmitz.

Foto: O tom, jak se dají proměňovat nevyužitá místa ve městech, promluví Martin Schmitz z berlínského ateliéru LOIDL Landscape Architects.

Přednášku doplní Ondřej Fous, který je mnohostranným odborníkem působícím v oblasti zahradnictví, zahradního navrhování a péče o rostliny. Kromě toho je také vysokoškolským pedagogem a publicistou, který se dlouhodobě angažuje v boji za obrodu zahradnického řemesla. Jedním z jeho významných projektů bylo krajinářské řešení a revitalizace Čelakovských sadů a okolí Národního muzea v Praze, kde se autorsky podílel na tvorbě prostoru, který nabízí místo pro odpočinek, setkávání a relaxaci v centru města. Ondřej Fous také spravuje Zámecké zahradnictví Ctěnice a je aktivní v TRSEM – Trvalky Semanín, kde se věnuje propagaci a šíření informací o trvalkách a jejich využití v zahradní architektuře. V přednášce s názvem "Přežití městského parku" se zaměří na zelené veřejné prostory a jejich transformaci v důsledku pandemie covid-19. Hlavními tématy budou udržitelnost historických tradic a zvyklostí v parcích, a bude se také věnovat hledání divočiny ve městě. Po přednášce bude následovat krátká diskuse s oběma účastníky.

Foto: Krajinářský architekt Ondřej Fous pohovoří o realizaci veřejného prostoru Národního muzea v Praze, na kterém se podílel.

Přednáška s názvem Město a divočina / Přežití městského parku se zástupcem z berlínského ateliéru LOIDL Martina Schmitze a českého zahradníka Ondřeje Fouse se uskuteční ve čtvrtek 4. dubna 2024 od 19h30 ve CAMP Praha. Přednáška bude probíhat v anglickém a českém jazyce. Základní vstupné na akci je 150 Kč a za zvýhodněnou cenu pro studenty nebo seniory za 130 Kč. Vstupenky lze zakoupit v síti GoOut.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 2. 4. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři