Architektura / občanské stavby

Kancelář pod stromy

Co bylo snahou při tvorbě tohoto ateliéru, je docela jednoduché: pracovat pod stromy. K tomu potřebujete střechu, která je tak průhledná, jak jen to je možné.

EARCH.CZ , 21. 6. 2011

Autorská zpráva

Potřebovali jsme oddělit pracovní plochu od přímého slunečního světla. Proto je severní část ateliéru průsvitná. Tato část je pokrytá ohnutou deskou tvořenou z 20 milimetrového bezbarvého plexiskla. Jižní strana, kde jsou pracovní stoly, musí být více uzavřena, ale zase ne úplně, proto je konstrukce tvořena dvojitou deskou skelného vlákna a polyesteru v přírodní barvě s průhlednou izolací uprostřed. Všechny tři vrstvy tak tvoří jakýsi 110 milimetrů tlustý sendvič. V prvním případě je venkovní pohled jasný a průhledný. V druhém případě jsou pohledy průsvitné, skrz sendvič lze vidět samonosnou kovovou konstrukcí ponechanou uvnitř, se stínem stromů, který jemně dopadá na tuto část. Původní zamýšlená jednoduchost bohužel později dozrála do extrémně složité struktury. A to ve smyslu, že nebylo možné přesvědčit nějakou společnost, aby realizovala projekt od začátku do konce. Celý proces stavby komplikoval časový harmonogram, který byl více či méně ovlivněn možnostmi realizačních firem.

Tak například: polyesterová strana sendviče se skládá ze dvou typů. Oba jsou uvedeny v běžných stavebních katalozích. Rovný kus s malými vyztužujícími žebry a oblouk, který se vyrábí pouze pro střechy několika železničních vozů v Německu. Museli jsme čekat na objednávku německých drah, protože na těch pár metrů, které jsme potřebovali, bylo nutné speciální oprávnění na takzvanou novou výrobní řadu, které jsme neměli – tímto děkujeme Gonzalu Guddatovi, který pracoval v dánské výrobní společnosti.

V průběhu čekání jsme aplikovali průsvitně bílou polyetylenovou izolační pěnu za účelem zachování průsvitnosti polyesteru. Průhledné části byly vyrobeny ze standardních desek zakřiveného plexiskla, na okrajích frézovaných, aby bylo možné nanést vrstvu silikonového tmelu mezi obě desky, která je spojí. Jedna firma desky ohnula, jiná smontovala a další vyrobila dvě bočnice, které jsou v 10mm metakrylátu opálově bílé a na ocelovém rámu, který může být plně otevřen, aby umožnil proudění vzduchu pomocí systému kladek a protizávaží.

Poloviční zapuštění celého objektu poskytuje horizontální pohled na pozemek. Vše, co je umístěné pod úrovní terénu, je v betonu s dřevěným bedněním, dřevěná prkna jsou také použitá na podlahu, pevně přišroubovaná, malovaná ve dvou barvách s dvousložkovou barvou s epoxidovým základem.

A na závěr: dosáhli jsme zde někdy méně ..... někdy více ... orosení: V deštivé dny, když prší, kapky deště padají na plast a bubnují někdy hlučněji, někdy potišeji, někdy mírně, ... někdy pořádně, ...

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři