Architektura / rodinné domy

Modulární víkendová chata 2+

Vysoké ceny nemovitostí v současné době podněcují hledání a rozvoj alternativních řešení bydlení. Jedním takovým zajímavým pokusem je ConHouse.

Jure Kotnik , 2. 9. 2011

ConHouse - systém menších obytných kontejnerových jednotek, který pozdvihuje unifikovaný obytný / kancelářský kontejner o další vývojový krok kupředu. Na rozdíl od ostatních kontejnerových projektů, které většinou vznikají z nadbytečných přepravních kontejnerů, ConHouse posouvá vývoj kontejnerů vyrobených speciálně pro bytové a kancelářské účely.

Přestože se za posledních 20 let výrazně změnila tvář architektury, základní forma těchto kontejnerů se nemění. Systém ConHouse je nyní přeměňuje tak, aby umožnily kvalitu života srovnatelnou s klasickým bydlením. Toho je dosaženo především díky racionálně navrženým půdorysům, pečlivě vybraným materiálům, dobře osvětleným interiérům a libovolnému vnějšímu vzhledu jednotlivých jednotek. Tím, že svým majitelům umožňuje podílet se na jeho tvarování dle jejich specifických požadavků, přebírá ConHouse tvůrčí výhody automobilového průmyslu. Tam si noví majitelé také mohou vybrat komponenty, které sami chtějí, podobně jako v obchodech IKEA.

2 + je dvoupodlažní mini bytová jednotka, složená ze dvou kontejnerů k sobě vzájemně kolmých. Ukazuje, že minimální počet kontejnerů spojených inovativním způsobem může nabídnout čerstvá a přitom funkční architektonická řešení. Horní kontejner vytváří nad vchodem přečnívající střechu, zároveň slouží jako přístřešek nad zadní terasou. Strop dolního kontejneru je také terasa prvního patra.

Fasáda s růžovými puntíky předvádí širokou škálu možností pro koncové řešení exteriérů. Výběr je stejně jednoduchy, jako rozhodnout se, který si vzít kryt mobilního telefonu. Modulární povaha systému umožňuje přidávání nebo odebírání částí podle potřeby tak, že ConHouse může růst nebo se smršťovat v závislosti na skutečné prostorové potřebě lidí, kteří jej užívají. Nižší ceny takových obytných / pracovních jednotek je činí konkurenceschopné v porovnání s tradičními stavbami a kladou si za cíl zvýšení počtu majitelů domů, kteří pak mohou ušetřené peníze využít k rozšíření obytného prostoru nebo investovat více prostředků do vybavení interiéru.

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři