Architektura /

MVRDV uvádí "Vytlačenou desku"

ICADE Promotion a MVRDV představují návrh “Vytlačené desky”, nové kancelářské budovy na ZAC Gare de Rungis ve 13. městském obvodu Paříže. Tato 19 000 metrů čtverečních rozlehlá stavba bude se svou nízkou spotřebou energie a produkcí energie přibližně 200 000 kWh ročně jedna z prvních nízkoenergetických budov realizovaných ve Francii.

MVRDV , 2. 8. 2010

Stavba budovy v hodnotě 35 milionů eur objednaná francouzským projektovým developerem ICADE Promotion by měla být zahájena v roce 2011.

Pregnantní ilustrace návrhu budovyFoto: eArch

“Vytlačená deska” je umístěna mezi dvě úplně odlišné městské části: mezi hustou městskou síť sídlišť a ulic na severu a volnější městskou zástavbou na jihu se svou jasně definovanou a zřejmou infrastrukturou. Návrh je založen na požadovaném kancelářském programu a na energetických požadavcích. Projekt kombinuje osvědčené energeticky úsporné technologie s osobitými kancelářskými patry a venkovními prostorami jako jsou terasy, balkóny a zahrada. Budova vysoce flexibilně nabízí tři středové části a centrální lobby, to může být pronajato jednomu nebo více různým nájemníkům bez strukturálních změn.

Budova je umístěna na dřívějším železničním náspu o rozloze přibližně 4 150 metrů čtverečních. Tvar objektu je předurčen místními omezeními – základová deska je 150 metrů dlouhá a 21 metrů široká. Otvor uprostřed objektu zachovává výhled na historické budovy. K vytvoření tohoto městského okna a pozvednutí městské kvality bezprostředního okolí byla deska “vytlačena”, až praskla, a zůstala zkroucená a vytlačená k jihu. Tento tlačící akt vytváří distorzi podlah, která nabízí rozmanité terasy, jenž jsou přístupné přímo z kanceláří stejně jako z venkovních schodišť. Městské okno vytváří rozlehlou terasu v druhém podlaží. Terasa a balkóny budou vybaveny stromy zasazenými v obrovských květináčích, aby nabídly zaměstnancům příjemné prostředí k odpočinku.

Foto: eArch
Budova má dvě tváře: klidnou stranu v dialogu s městskou strukturou severní Paříže a více dynamickou jižní stranu, pravoúhlou k bulváru. Povrch fasády je ze dřeva. Okna vytváří rytmickou pásku, která poskytuje nejvhodnější sluneční a světelnou kontrolu vnitřních prostor. V rámci přispění k trvale udržitelnému rozvoji a zohlednění dopadu odlesňování bude použito certifikované dřevo z Francie. Ovzduší je kontrolováno přirozenou ventilací, 1500 metrů čtverečních solárních panelů umístěných na střeše poskytuje obnovitelný zdroj energie a bude použit oběh užitkové vody. Rolety budou zabudovány do jižní fasády a do řezů. Celý objekt bude izolovaný od okolí kvůli snížení počtu tepelných mostů. Nahromadění těchto osvědčených a spolehlivých technik bude mít za následek vysoce úspornou nízkoenergetickou budovu, která bude mít spotřebu 49 kWh na metr čtvereční za rok.

Projekt je součástí celkového plánu na rozvoj ZAC Gare de Rungis, podle starosty tohoto městského obvodu Jeromeho Coumeta: “ První Eko - čtvrť Paříže, první prezentovaná a první, která bude dokončená.” Stavba je navržena ateliérem MVRDV ve spolupráci s místním architektem North by North West, ve společném úsilí s inženýrskou a poradenskou firmou ARCOBA (Saint Denis), Casso, Terrell, Vanguard a Alto, všechny sídlící v Paříži.

ICADE Promotion je hlavním hráčem na francouzském trhu s nemovitostmi a také dceřinná společnost Caisse des Depots, která vyřizuje obchodní záležitosti týkající se investicí do nemovitostí, rozvoje a souvisejících služeb v kancelářích, business parcích, nákupních centrech, vybavení veřejné zdravotní péče a sektor ubytování.

Přeložila Markéta Musilová

  • autor: MVRDV *
  • publikováno: * 2. 8. 2010

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři