Lávka v Litomyšli od EHL & KOUMAR ARCHITEKTI Foto: Tomáš Souček
Architektura / industriální a technické stavby

Nadchod s vyhlídkou na zámek. V Litomyšli mají novou lávku, kudy projdete z centra až k řece

Nová lávka vede přes rušnou čtyřproudou silnici. Lidé se tu však zastavují a fotí se – je z ní totiž krásný výhled na centrum Litomyšle, renesanční zámek a kostelní věž.

Adéla Vaculíková , 18. 8. 2023

Borovicová kůra na záhoncích ještě čerstvě voní. Lávka/most se otevřela v prosinci 2022, má za sebou tedy asi osm měsíců provozu. Je poznat, že je nová, neopoužívaná. Nahradila nadchod z 80. let, který už přestal vyhovovat – nová lávka nyní stojí na jeho základech.

V Litomyšli jsou na současnou architekturu zvyklí, od devadesátých let tam staví hvězdy české architektonické scény. Nyní se k nim přidali Lukáš Ehl a Tomáš Koumar ve spolupráci se statiky Ladislavem Dvořákem a Ladislavem Šaškem. Lávka jasně nese rukopis jejich ateliéru EHL & KOUMAR ARCHITEKTI – je konstrukčně pravdivá, vše je přiznané a na materiály, ocel i beton, si můžete sáhnout.

„Subtilní ocelová konstrukce je nesená masivními pilíři z pohledového železobetonu. Statický systém svařované ocelové konstrukce je spojitý nosník o dvou polích s převislými konci. Nosný systém se skládá ze dvou hlavních Vierendelových nosníků spojených příčníky,“ popisují konstrukční řešení architekti.

Vysočina je kopcovitá, stejně tak Litomyšl. Výškové rozdíly překonává taky nová lávka, nevede z kopce na kopec ale do údolí k řece Loučné. Konstrukce je to nápadná, ční do výšky a v ulici vedoucí na náměstí se chová jako obelisk – vznikla zde barokně symetrická kompozice.

Foto: Pohled na lávku od Loučné za slunce

Lávku formují dva identické hranoly, jedním při překonávání silnice přímo procházíte, druhý plní roli výtahové šachty. Lávka je díky ní bezbariérová, kdo chce, může použít schodiště. Z lávky vede nové betonové, dál k řece se pokračuje po původním kamenném.

Ochozené kamenné stupně vnáší do realizace měkkost, zakřivení starší cesty někde kopíruje i nový beton. To působí zvlášť dobře, do rigidní struktury založené na ostrých hranách a pravých úhlech se vnáší troška korigované nahodilosti. Zaoblené je taky kování zábradlí, které se podobá tomu na mostku vedoucím přes koryto Loučné. Ve svahu pod konstrukcí lávky jsou osazené nové keře a stromy, od rušné silnice mezi nimi rychle projdete ke zurčící vodě, kde je už moc příjemně.

Foto: Konstrukce lávky je nápadná, ční do výšky a v ulici vedoucí na náměstí se chová jako obelisk – vznikla zde barokně symetrická kompozice
  • Autoři: Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Ladislav Dvořák, Ladislav Šašek
  • Ateliér: EHL & KOUMAR ARCHITEKTI
  • Země: Česká republika
  • Město: Litomyšl
  • Výtvarné řešení: Ivana Šrámková
  • Návrh osvětlení: Ladislav Tikovský
  • Návrh zeleně: Mikoláš Vavřín
  • Investor: Město Litomyšl
  • Projekt: 2016-2021
  • Realizace: 2022
  • Délka mostu: 56,61 m

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři