Přístavba s výhledem do Jeleního příkopu od architektů ze Studia acht Foto: Karolína Vránková
Architektura / občanské stavby

Novostavba na Pražském hradě. Poprvé po sedmdesáti letech se tu přistavovalo

V zadním traktu Nového proboštství přibyly dvě přístavby z pískovce a veřejné prostranství mezi nimi. Nabídne výhled do Jeleního příkopu a kavárnu, otevřeno bude snad už o Vánocích.

Karolína Vránková , 24. 10. 2023

V roce 1929 byla dokončená katedrála svatého Víta, a od té doby se už Hrad nezměnil – aspoň co se týče vnější podoby, všechny další úpravy se odehrávaly uvnitř. Jedinou výjimkou byl Dům československých dětí, dokončený v roce 1963, který však byl na začátku nového tisíciletí zbořen. A tak jsou dvě malé stavby v zadním traktu Nového proboštství ve vývoji Hradu velká událost – i když mají jen jedno podlaží a půdorysnou velikost jako rodinný domek.

Projekt vypracovalo pražské Studio acht pro Metropolitní kapitulu sv. Víta. Jedná se o dvě přístavby k bočním křídlům novogotické budovy. V jednom bude kavárna, v druhém administrativa. Plášť i střecha obou přístaveb je z pískovce z Vyhnánova, který se používá na památkové obnovy barokních a středověkých staveb.

Foto: Přístavba z vyhnánského pískovce, který se používá na památkové obnovy historických budov

Úpravou prošlo i prostranství mezi novostavbami, původní dvůr proboštství; to byla kupodivu asi nejnáročnější část projektu. Archeologové pod ním našli sklepy dvou gotických domů, jeden náležel nejvyššímu písaři, později abatyši Jiřského kláštera, druhý nejvyššímu hejtmanovi. „Projekt byl upravován tak, aby historické konstrukce nebyly nenávratně zničeny,“ říká archeoložka Gabriela Blažková z hradního pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Prostranství architekti navrhli vydláždit tradiční mrákotínskou žulou, přidali i malý obelisk, který odkazuje na velký od Josipa Plečnika a také na tři světce, svatého Víta, Václava a Vojtěcha, kterým je zasvěcená katedrála. „Chtěli jsme, aby se tu odrazil církevní význam budovy," říká architekt Václav Hlaváček ze Studia acht.

Přístavby jsou součástí velké stavební akce za více než sto milionů korun, při níž prošla památkovou obnovou novogotická budova Nového proboštství; církev ji získala od státu v rámci restitucí v roce 2016. „Objekt byl téměř v havarijním stavu. Většina konstrukcí a prvků objektu byla poškozená,“ vysvětlil Ondřej Stříteský z Metropolitní kapituly, který měl obnovu na starosti. Do budovy se neinvestovalo, díky tomu se ovšem zachovala řada původních stavebních elementů – podařilo se zrestaurovat vitráže, parkety či původní povrchovou úpravu oken a dveří, takzvané fládrování, vše ještě z doby architekta Mockera.

Foto: Schodiště Nového probošství s dekorativním stropem - všechny prvky prošly citlivou rekonstrukcí

Nové proboštství se stane znovu sídlem kapituly, zadní trakt bude přístupný veřejnosti a nabídne občerstvení a výhled z hradeb do Jeleního příkopu. Mohl by to tedy být další krok k otevření, zpřístupnění a "zlidštění" Pražského hradu – aby se z něj stalo místo, kam se dá zajít bez vstupenky a bez bezpečnostních kontrol.

  • Ateliér: Studio acht
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Realizace: 2023
  • Projekt: 2017

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři