Architektonickou soutěž na novou sportovní halu v Žatci vyhráli španělští architekti Foto: CCEA MOBA
Architektura / občanské stavby

Novou sportovní halu v Žatci navrhnou architekti ze Španělska. Jejich návrh s dřevěnou střechou zvítězil v mezinárodní soutěži

Koncem roku 2021 vyhlásil Žatec otevřenou soutěž, která přilákala desítky architektonických týmů z Evropy i USA. První cenu udělila porota architektům z Barcelony, kteří navrhli řešení čerpající z místních architektonických tradic.

EARCH.CZ , 30. 1. 2023

Soutěž se těšila velké pozornosti, takže porota posuzovala celkem 31 návrhů od studií z Česka, Itálie, Anglie, Dánska nebo amerického Texasu. První cena nakonec putovala do Španělska, za týmem architektů ve složení Carlos Maristany Ortiz, Luís Bellera Fernández de la Cruz, Eduardo Palao Valverde, Laia Gelonch Llongarriu a Marc Subirana Ribera.

„Návrh je detailně propracovaný ve všech svých částech a vysoce hodnotíme úsilí, které do něj autorský tým vložil. Oceňujeme výrazný, krajinářský a architektonický koncept, úzké provázání s přilehlým veřejným prostorem a parkem. Zelený kampus, magnet v parku záměrně odlišný od pravoúhlého plánu přilehlého sídliště. Kladem je důraz na místní komunitu, snaha o interakci sportovců i návštěvníků parků,“ komentuje vítězný návrh porota, které předsedal architekt Jakub Našinec, který se se studiem Sporadical podílel například na návrhu oceňované sportovní haly v Dolních Břežanech.

Vítězní architekti budovu nepojali jako běžnou pravoúhlou halu, ale vtiskli ji výrazně regionální charakter projevující se zejména v uplatnění dřeva a šikmých střech. „Novou žateckou sportovní halu si představujeme jako udržitelnou dominantu zasazenou do zeleného parku. Projekt je poučen starou venkovskou architekturou tím, že v tomto místě města Žatce zabaluje komplexní sportovní program pod jednu jedinou šikmou střechu. Stavba se snaží vnést domácí atmosféru v architektuře do rozsáhlého projektu vymezením malých a středních meziprostorů mezi venkovním parkem a hlavním tréninkovým krytým prostorem. Tímto způsobem jedinečná a citlivá dřevěná střecha podtrhuje a sebevědomě organizuje vnitřní prostory a program,“ popisují svůj návrh autoři.

Foto: Architekti pracovali s vekým množstvím dřeva uplatněného v interiéru i exteriéru stavby

Právě uplatnění dřeva v exteriéru však porota architektům vytkla. „Doporučujeme znovu promyslet materiál vnějšího opláštění v s místními klimatickými podmínkami, trvanlivostí a údržbou.“

„Šikmé střechy s odkazem na lokální architekturu dávají hale příjemné měřítko, výřezy do hmoty pro jednotlivé vstupy budou výrazným výtvarným prvkem a mají zajímavý prostorový potenciál. Dispozice je řešena přehledně, ve funkčních blocích, s promyšleným pohybem sportovců i návštěvníků, s logickým umístěním všech vstupů. Konstrukční řešení haly je srozumitelné a kladně hodnotíme využití prefabrikovaných dřevěných a betonových prvků. Detailně zpracovaný je rovněž energetický koncept budovy s důrazem na udržitelnost. V tomto ohledu je návrh ze všech nejpropracovanější a počítá i mezinárodní certifikací,“ pokračuje ve svém hodnocení porota.

Druhou cenu v soutěži obdrželo pražské studio Progres architekti, třetí architekti Tomáš Hanus a Jan Holub, mimořádnou odměnu poroty si pak vysloužily návrhy Francouzů Christopha Beraldina a Jorgeho Torres Martineze i českého Atelieru bod architekti.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři