Sportovní hala v Novém Hrozenkově od studia Consequence Forma Foto: BoysPlayNice
Architektura / občanské stavby

Sportovní hala je středobodem malé obce na Valašsku

Sportovní halu v Novém Hrozenkově využívají jak žáci školy, tak široká veřejnost. Díky jednoduchému tvaru a nenápadné světlé fasádě s dřevěným obložením přirozeně navazuje na sousední základní školu a nenarušuje vesnické prostředí.

Kristýna Korčáková , 18. 5. 2022

V údolí řeky Bečvy na východě Moravy se nachází městys Nový Hrozenkov. Místní sportovní hala od brněnského studia Consequence Forma je součástí rozsáhlejšího projektu. Ten zahrnuje kupříkladu i rekonstrukci hlavní budovy základní školy nebo místní posilovny. Finálním krokem se v budoucnosti stane revitalizace okolního prostranství a dětských hřišť.

Hlavním cílem vybudování nové sportovní haly bylo vytvořit místo, kde se budou moci potkávat jak žáci v rámci výuky, tak i veřejnost jakéhokoli věku. Sportovní hala sice funguje jako tělocvična základní školy, veřejnost si ji ale může pronajmout.

Hala ve tvaru kvádru navazuje na přilehlou budovu základní školy. Zároveň funguje jako příhodná bariéra mezi vnitřním dvorem a železnicí, která vede poblíž. Většina fasády, jež kryje ocelovou konstrukci, je omítnuta světlou omítkou, pouze jedna stěna je obložena svislými modřínovými latěmi. Vše doplňují velkoformátová okna v černých rámech a nízká sedlová střecha z falcovaného plechu. Architekti se při návrhu inspirovali díly funkcionalistického architekta Bohumíra Kupky, který v první polovině dvacátého století na Valašsku působil.

„Stavba je z velké části ovlivněna vnitřní lezeckou stěnou, která vystupuje nad podhled hrací plochy a tvoří dominantní horní světlík, který je zrcadlen i na druhé straně,“ vysvětlují architekti a dodávají, že celý prostor je multifunkční a snadno přizpůsobitelný nejrůznějším sportovním aktivitám. Dřevěné obložení jedné ze stěn a stropu koresponduje s obložením z exteriéru a přispívá jak k dobré akustice, tak k příjemné atmosféře.

Foto: Hala navazuje na základní školu a tvoří přirozenou clonu mezi vnitřním dvorem a železnicí

V celé realizaci dominuje převážně bílá barva, kterou místy doprovází červené a černé prvky. Červené čáry sportovní plochy propojují červené části lezecké stěny a červenou niku pro odpočinek. Se sérií velkorysých oken zase ladí černé doplňky, například zábradlí podél schodiště. Velkou výhodou je i to, že se okna dají otevřít a interiér se tak může plynule propojit s exteriérem.

Architekti vhodně a ohleduplně upravili i okolí sportovní haly. Zpevněné plochy jsou z česaného a leštěného betonu. Zásahy jsou ale ke svému okolí maximálně ohleduplné, sportovní hala tak přirozeně zapadá do vesnického kontextu.

Foto: Modřínové obložení propojuje tribunu, stěny i strop a přispívá k dobré akustice
  • Autoři: Janica Šipulová, Martin Sládek, Consequence forma
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Nový Hrozenkov
  • Projekt: 2019-2020
  • Realizace: 2021
  • Zastavěná plocha: 820 m²
  • Užitná plocha: 860 m²
  • Plocha pozemku: 2030 m²
  • Investor: Městys Nový Hrozenkov
  • Náklady: 34 740 000

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři